Nomineringar 2007
Samhället
 
 

Sara Mohammad - Grundare av ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Kolla deras hemsida. Outtröttlig kämpe för de mänskliga rättigheterna.  100% politisk inkorrekt. Se: http://www.pelafadime.se/

+ En liten tjej med ett stort hjärta. När hon talar lyssnar de stora. Det hon själv varit med om gör att hennes engagemang känns ännu mer äkta. Hennes arbete behövs och är viktigt, varje utsatt tjej (eller kille) som behöver hjälp skall ha rätt att få det. Sara (och föreningen) hjälper dem att få skydd och hjälp.

+ För sitt ihärdiga arbete mot hedersrelaterat våld och för att de krav hon för fram (senast på seminariet den 21 juni) är så välformulerade och så självklara.

+ Hon brinner för flickor och kvinnor som drabbas av hedersrelaterat våld. Hon räddade bl.a. en av unga tjejers liv.

+ Att lyfta upp hedersmords frågan och väcka debatt i samhället runt om problemet har haft stort betydelse för många tjejer med utländskbakgrund. Sara Mohammad har i de senaste året varit deras röst i Sverige. Att kräva en sekullär samhälle för alla oavsett deras hudfärg, nationalitet, religion, kön,.... är huvudsyfte med hennes kamp och organisationen.

+ She's determined, brave, radical and hardworking person.

+ She has had a huge role in raising awareness of Swedish authorities and the general public regarding the plight if young girls from the immigrant communities living in Sweden and savaing the lives of young girls.

+ Hon symboliserar en stark kvinna med en envishet som kan försätta berg och hon är en sann humanist.

+ ...hon var även en av de tongivande i "Integrationsforum i Stockholm"

+ ...hon är en förebild för andra kvinnor som är i samma situation. Hon har ett mod som många saknar. Det är tack vare henne denna typ av problem går vidare och fler kan få hjälp. Har också ett behagligt sätt att uttrycka sig.

+ ...hon visat hur mycket en människa kan förändra genom att skapa opinion i hedersfrågan. Vidare för att hon är rakryggad och modig då hon aktivt kämpar för att alla flickors och pojkars rätt att välja sin egen framtid.

+ ...henne har jag lyssnat till på många seminarier som handlat om de utsatta och förtryckta kvinnorna i Sverige och i världen. Hon brinner för att förändra världen. Hon har jobbat och jobbar outtröttligt för dem som inte har någon röst, som behöver ett stöd i en värld utan medmänsklighet och empati. Världen behöver eldsjälar och hon är en av dem.

+ ...hennes engagemang för flickor utsatta för hedersrelaterat våld är så viktigt! Sara är orädd i kampen för dessa flickor och arbetar ihärdigt mot förtryck och för mänskliga rättigheter, hon är verkligen värd priset!

+ För att hon har kommit långt i kampen mot heders relaterat våld, men vägen framåt är oändlig lång. Världen behöver många fler Sara Mohammad.

+ ...för att hon är en sådan eldsjäl som aldrig ger sig trots att allt ser helt hopplöst ut. Vi behöver innerligt sådana som hon!

+ Ett hav av kärlek. Systerskap at its very best. Liten? Nä nä nä - en större illusion än så finns inte. Du är den största kvinna som jag har sett. OK, OK, OK - jag vet att Du inte är så himla religiös men det Du gör för våra utsatta systrar och bröder, skimrar av en ytterligt stark kraft - Ditt hjärtas kraft.

+ Sara has got  biggest ever heart a specially for the people who need the help, I can not  describe her rule...

+ ... Integrationsforum nu i juni i riksdagshuset var ett mycket bra exempel på hennes energiska arbete.

+ Sara Mohammad är den man måste vända sig till för att få hjälp när varken polis eller andra myndigheter vågar ställa upp och skydda misshandlade flickor. Tack för hjälpen, Sara!

+ ...she is a great voice of women in Middle East.

+ Hon är en bra kombination av bästa kämpe och bästa mamma! Hon är den mest kärleksfulla mamman i hela världen! Jag känner Sara Mohammad nära, Hon är för bra mamma för att vara sann!

+ ...hon är kunnig, radikal, orädd och vet vad hon kämpar emot!

+ ...Sara - vilken kraft - när hon talar lyssnar jag! När hon skrattar skrattar jag, när hon pratar allvarligt blir jag allvarlig. Hon använder sitt eget liv som kraftkälla för att hjälpa andra att också få kraft. Hon har hjälpt mig att förstå, att vara uppriktig, att säga det som stör, det som irriterar, det som förändrar. Att skaka om flatheten, slå hål på myter och kräva mänskliga rättigheter för alla dessa kvinnor som ännu inte har det i det svenska samhället. Om och om igen, lika outtröttligt. Jag vill ge henne priset!

+ ...hon är en av få kvinnor som, med mod, inlevelse och risk för eget liv, aktivt arbetar för utsatta flickor och kvinnor i Sverige som, likt Pela och Fadime, är hotade till livet av sina familjer och som på grund av förlegade och helt oacceptabla traditioner inte tillåts leva ett fritt liv.

+ ...Saras insatser för utsatta kvinnor mot hedersrelaterat våld kan inte beskrivas i ord. Under många år har hon kämpat och har varit ett ljus som brunnit i mörkret! Sara är en modig och begåvad flicka, hon är en radikal röst som bör hedras! (Blatte De Luxe) priset vore både ett erkännande och  uppskattning för Saras ovärderliga insatser.

+ Be nazare man Sara shayestegie in jayeze ra darad. Be omid inke sara barande shavad (?? BdL)

+ از سایتهای زیر دیدن کنی د .(?? BdL)

+ به دلیل فعالیت های انسان دوستانه سارا، من به سارا محمد رای می دهم(?? BdL)

+ man beh sara mohamad ray midaham (???BdL)

+ 1-Hon är en rolig och bra mamma 2-Hon håller alltid sina löften 3-Hon är en riktigt bra och omtänksam vän 4- Och sist men INTE minst hon är en STOR kämpe för mänskliga rättigheter

+ man hemayate khod ra az sara mohamad elam mikonam va harkas ke baraye arzeshhaye ensani talash konad bayad morede hemayat gharar begirand. sharareh rezaei Salam Sharareh Jan Xail mamnoon az himayeteton, e maile shomaro beraye mail@blattedeluxe.se ferestadim be omide in ke Sara Mohammad berendehe jaize beshevad. be omide moafaqiat braye karhaie insaniton der Iran (????? BdL)

+ mn boya dang adam basara sara kaseki insani lasar haqi jinan deta dang wa zor kari bashi krdwa la xzmati jinanda

+ Sverige är ett land vars demokratiska konstitution ska gälla för alla dess invånare, en konstitution som ger rättigheter och som också kräver efterlevnad. Vad vore demokratin om den bara stannade på papperet?  Sara talar klarspråk och bangar inte för att ta upp politiskt inkorrekta problem och föra fram sin mening.

>>> Obs! Många motiveringar som har kommit in finns inte med i listan därför att de är likadana som de befintliga och vi vill undvika att listan bli alldeles för lång MEN de räknas in, likväl som alla andra röster!

 

Laura Sagalovsky - Hon arbetar för att invandrade barn och invandrarnas barn ska kunna göra sig en plats i det här samhället. Hon arbetar som pedagog vid Dalhagsskolan i Husby, ett av de mest invandrartäta områdena i Stockholms kommun. Dessutom  har Laura skrivit en bok tillsammans med Bisse Falk där hon berättar om sina erfarenheter vid skolan med att implementera en undervisningsmetod, efter en modell av Paulo Freire och Bifrostskolan i Danmark, anpassad till Husbys villkor. Boken heter "Den nya skolan".

+ Därför att jag anser att det arbete hon utfört varit till väldigt stor hjälp. Jag är själv av utländsk bakgrund och vet hur viktigt det är att vi ska kunna få samma möjligheter ute i samhället som "svenskar". Laura har med sin målmedvetenhet tagit oss ett steg närmre detta!

+ Jag tycker att Laura Sagalowsky ska vinna för hon är en av 2000-talets riktiga revolutionärer som tagit den politiska kampen in i klassrummet och kämpar för att barnen i Dalhagskolan, som ligger i en "invandrartät stadsdel" med lite resurser, ska ha samma rättigheter till bra, rolig, kvalitativ och pedagogisk undervisning som barnen på t ex. Lidingö. Skolan är en plats som präglas av klassorättvisor och dettta jobbar Laura mot på ett kreativt, oförtrutet sätt!

+ ...därför att hon är en drivande person som brinner för det hon gör : försöka förändra skolan där barnens kreativetet och fantasi stimuleras! Barnens tankar är betydelsefulla för lärandet!!! ...för att hon vill att alla ska ha samma möjligheter i det svenska samhället. Det ska inte vara vi och de utan vi ska skapa en vi-känsla där alla ska känna sig delaktiga i det framtida samhället, brukar hon säga. För att lyckas med det ska vi börja redan i skolans värld!!!

+ ...för att att hon är en förebild för många blattar i så pass ung ålder. Man har stora möjligheter till att påverka barnen i just ung ålder, och att öka barnens självkänsla för att stå upp för sig själva och våga ta en plats i samhället. vilket Laura ständigt och ihärdigt arbetar för. Laura är ständigt på jakt efter nya ideer om hur man ska arbeta på främjande sätt med att förebygga och påverka det utanförskap som råder i samhället.

+...för hennes otroliga engagemang. Det behövs fler som Laura, som vågar ta sig dit där andra inte vågar sätta sin fot. Vågar stanna försöka förstå och senare kunna hjälpa. Den stora vikten är att hennes arbete för invandrarbarnen. Det kunde så lätt varit något annat. Givetvis vill jag att Laura Savalosky för att hon så målmedvetet jobbar för invandrarbarnen och deras integration in i samhället.

+ ...för att hennes "blatteenergi" aldrig verkar ta slut. Hon jobbar för att ungarna i förorten ska få det dom är värda - det bästa!! Laura har fattat att skolan är viktig för att ge unga framtidstro och våga vara  sociala människor - inte bara slagpåsar i en inskränkt skoldebatt. Gör som Laura - ge aldrig upp!!!

+ FÖR ATT HON PRAKTISERA DET HON TRO PÅ. HON ÄR BÄST.

>>> Obs! Många motiveringar som har kommit in finns inte med i listan därför att de är likadana som de befintliga och vi vill undvika att listan bli alldeles för lång MEN de räknas in, likväl som alla andra röster!

 

Eduardo Grutzky - För hans tydigare arbete i Fryshuset (hedersrelaterade brott mot kvinnor). Nu skapade han ALMAeuropa. Se http://www.almaeuropa.org/index.htm

  Ahmet Benhur - Arbeta med att skapa ungdomsgrupper som oavsett etnicitet eller kön, utbildar sig i demokrati och Mänskliga Rättigheter. Grupperna hette Sharaf Hjältar (Heders Hjältar, bara killar) för att sen förvandlats till Shields (även för tjejer), efter det att han bytte anställning från Fryshuset till ALMAeuropa. Se: http://www.almaeuropa.org/shields.htm
 

Javad Arbabi - Lärare. Genom att tro på eleverna och uppmuntra till  självständigt tänkande lyckas han skapa en kreativ miljö där unga kan utvecklas. För Javad är det viktigaste inte om du stavar rätt, utan  att du förstår din omvärld.

 

Soheil Ravesh - IT-ansvarig på Dramatiska institutet. Han har alltid gott humör och ett enormt tålamod med alla data-analfabeter på skolan. En sol, vi kallar honom Solle.

 

Shirin Heidari - För hennes arbete inom Amnesty styrelsen och en av ledande forskare/föreläsare inom Hiv och Aids http://www2.amnesty.se/ap.nsf/0/CB4CECDCBAC094A5C125701400472EBB?opendocument

+ "Att regera är enkelt – att leda är svårt."

+ Det är lätt att ta sig på för stort allvar när man gör så mkt bra som Shirin, men det gör hon inte. Hon lyckas kombinera humanitärt arbete med mycket humor och oändlig energi!

+ Hon är ambitiös, målinriktad och duktig. Hon har en drivkraft som smittar av sig till andra och även motiverar dem att agera. Hon är sakkunnig och bra på det hon gör. Förutom sitt stora engagemang inom Amnesty, har hon sin doktorsexamen inom HIV/aids forskning och publicerat flera artiklar i internationellt igenkännande vetenskapliga tidskrifter. Hon ska ha min röst för hon kan vara en bra förebild för unga tjejer som känner sig vilsna i samhället.

+ Hon är en varm, engagerad person som kämpar för sin sak. Hon är engagerad i politik och frågor om mänskliga rättigheter. Hon är bra på att engagera andra människor i de viktiga frågorna. Hon är målmedveten, rak på sak och ärlig. Man kan alltid lita på henne.

+ ... för hennes fantastiska insatser för samhället!

+ ...för hennes starka engagemang för svaga i samhället genom amnesty och Noaks ark.

+ För att alltid trott på mig. För att hon kämpat med studierna under alla år, jobbat sig till sömns nästan varje dag, och för att hon gör mig till en väldigt stolt Lillebror.

>>> Obs! Många motiveringar som har kommit in finns inte med i listan därför att de är likadana som de befintliga och vi vill undvika att listan bli alldeles för lång MEN de räknas in, likväl som alla andra röster!

 

Nätverket Ingen människa är illegal - bestående av privatpersoner, mest unga som offrar sin tid och öpnar sina liv och hjälper gömda flyktingar i Sverige genom att bekosta vård, bostäder, uppehälle och allt som behövs. För deras outtröttliga kamp och outsinliga engagemang. För att de håller fanan högt när sossarna  står på samma sida som sverigedemokraterna och förordar en ännu mer reglerad invandring. För att de förstår vad det betyder att lämna sitt land. För att de tror på att jorden är till för alla och medborgarskap är en idiotisk konstruktion för att skilja på rikt och fattigt folk. www.ingenillegal.org

+ ...för deras mod att kämpa vidare trots hot och stora personliga risktagande och för att de orkar kämpa vidare trots alla  tragedier och mänsklig misär som de möter varje dag som skulle kunna knäcka de flesta!

 

Azam Qarai och Elvira Tan Jankovish - Jag skulle även vilja passa på att nominera Linnamottagningen, dess projektledare Azam Qarai och medarbetare Elvira Tan Jankovish för deras arbete med utsatta flickor i Stockholm. Linnamottagningen driver en jourverksamhet riktad till invandrarflickor mellan 12 och 25 år. De arbetar med stödsamtal och följer utsatta flickor till polisen och socialtjänsten, med sin mångåriga kunskap  fungerar de som backup och skydd för flickorna och blir en länk mellan dem och samhället, till socialtjänsten som ibland saknar tillräcklig kunskap och erfarenhet. Vi vill nominera Azam och Elvira för den outtröttliga kraft och värme de sprider till alla de möter. För deras vägran att acceptera att förtryck och misshandel av kvinnor ursäktas med hänvisning till kulturella och religiösa skillnader.  
Sist, lite info om oss: Kvinnors Nätverk är en ideell organisation som arbetar med information, stöd och rådgivning till våldsutsatta kvinnor och flickor med utländsk bakgrund. Kvinnors Nätverk verkar för att kvinnors rättigheter ska gälla lika för alla oavsett etnisk bakgrund. Kvinnors Nätverk arbetar särskilt med flickor och unga kvinnor som kontrolleras genom våld och hot av föräldrar och andra närstående. En annan målgrupp utgörs av kvinnor som invandrat till Sverige på grund av äktenskap och som utsätts för våld inom dessa innan de fått permanent uppehållstillstånd. Som en del av det opinionsbildande arbetet sänder Kvinnors Nätverk närradioprogrammet Kvinnors Röst på persiska.

 

Amra Heco - för hennes mogna konstruktiva intelligenta arbete bottom up mot marginalisering segregation och stigmatisering och för mobilisering över alla gränser

 

Behrang Miri (Drömmarnas hus Malmö tidigare och Gatans...) - för hans obevekliga gatulojala positiva mobilisering och kulturbygge at the spot

  Pablo Mantilla - för hans oegennyttiga och matnyttiga och oundgängliga fotarbete i Rinkeby och på Rinkeby Folkets Hus som har lett till att många kunnat få in en Knockout i livet och för livet
Journalistik
 
 

Josef El-Mahdi - journalist på SvD som bla gjorde den bästa rapporteringen från Paris-kravallerna. Hans artiklar är alltid nyanserade och han kämpar för förståelse och överbryggnad mellan motstridiga krafter. Sveriges bästa journalist.

 

Evin Rubar - Stjärnjournalist. Avslöjade förtryck inom muslimska skolor. Dokumentären ”Män är djur”. Dokumentären ”Det svenska sveket”

+ För hennes TV dokumentation genom att uppmärksamma VIKTIGA samhällsfrågor som barnens situation i muslimiska skolor. Hon vill ge en röst till dem som inte själva kan höja rösten. Hon fokuserar på sakfrågan. Därför tycker jag hon förtjänar priset.

 

Nuri Kino - Jag har kollat vad Nuri har gjort efter Blatte de Luxe förra året.  Bara det han åstadkommit under denna period är värt ett nytt pris. Jag nominerar honom igen.

+ Jag träffade Nuri Kino som är en stor förebild för några dagar sedan. Vi pratade om allt möjligt, till exempel att han ska till USA för att vittna om vad kriget i Irak egentligen är. Hursomhelst så sa jag att jag vill nominera honom för Blatte de Luxe men han skrattade och sa att han inte tror att man kan få det två år i rad. Varför inte? Det beror väl på om man är rätt Blatte de Luxe eller inte? Jag har skrivit ihop några av orsakerna till att han är den ende riktiges journalistblattedeluxe! Hoppas han vinner, min dröm är att bli som han när jag är färdig journalist. Läs orsaker här

+ För att han orkar lyssna, agera och för att han gör det bäst av alla; med ständigt tålamod, värme och skärpa. Jag vet ingen som har producerat så många scoop som han har under året som gått, om helt osannolika förhållanden i det svenska samhället, och i världen. Både el-Mahdi och Rubar är utmärkta journalister, men de kommer inte ens i närheten av Kinos källor och produktion. Han är i snitt tre år före alla andra med sina stories. Han berättar saker nu som känns nästan för otroliga för att ta på allvar, men som vi kommer prata om och bekräfta under lång tid framöver. Han är inte bara BLATTE de luxe -- han är min favorit SVENSK de luxe, alla kategorier. Dessutom är han snyggast, sexigast och smartast!

+ Jag tycker att Nuri Kino är Sveriges bästa journalist, bloggare och debattör. Han är aldrig rädd för att säga sanningen. Ibland i skrift. Ibland på tv. Och andra gånger i radio. Han gräver i Sverige och resten av världen. Han är en världsförbättrare som är värd all uppskattning. Hoppas att ni tycker likadant.

+ ...för att han aldrig ger upp. År för år förändrar han svenska lagar och svenskars liv, oavsett vilken bakgrund de har. Han är Sveriges bästa Blatte de luxe Journalist.

+ Nuri Kino är Sveriges bästa journalist, både bland blattar och svennar. Det har han bevisat många gånger. Både Evin Rubar och Josef El Mahdi är bra journalister. Men de spelar inte i samma division som Nuri.

+ .…och han är stort internationellt mycket mera än vad folk kan ana i den svenska ankdammen

+ Nuri Kino är en utomordentlig journalist som gräver djupt för att avslöja orättvisor i det svenska såväl som det internationella samhället. Nuri är en stark förgrundsfigur inom den assyriska rörelsen i Sverige och har vunnit flertalet presigefyllda priser för sin grävande journalistik.

+ ...han vågar avslöja nyheter som  är viktiga för folket. Han är en riktigt kämpe för samhället.

+ ... han är så klockren som man bara kan bli, ett föredöme för samtliga "blattar" som finns...

+ Inget snack om saken! Han är en av de bästa journalisterna som inte är rädd för att få skit under naglarna. En person som inte är rädd för att säga sanningen och handla i den andan som frihetskämpar stred och dog för i gamla tider, människans frihet. Idag är vi vanliga människor tysta och tystnaden gör det enklare för ondskan att spridas. Nuri Kino är vår röst som ska hjälpa till att bryta tystnaden och stoppa ondskan i världen, i vilken form den må anta; i vilken nivå den må vara…

+ Han gräver fram det som många härskare inte vill höra och inte vill se dock som många frihetsälskare och humana vill höra och se varje dag.

+ Hes the one

+ Detta val behöver ingen motivering, den är så självklar, Nuri Kino, den mänskliga grävlingen .... vilken annan blatte blir inbjuden till den amerikanska kongressen om han inte är en lyxblatte

+ En man med stake, vågar peta folk i ögonen och räds inte obekvämligheter. He´s all that, helt enkelt!

http://www.nuri.nu/

>>> Obs! Många motiveringar som har kommit in finns inte med i listan därför att de är likadana som de befintliga och vi vill undvika att listan bli alldeles för lång MEN de räknas in, likväl som alla andra röster!

 

Veronika Mitrevska - Skön programledare på Metropol som har satt Makedonien på världskartan genom sitt eviga rapporterande om snackisar i hemlandet. Presenterar musik från hela världen och kan lika mycket om hockey som hon kan om de senaste skotrenderna på kontinenten.

  Terri Herrera Eriksson -krönikör i Aftonbladet - För att hon på ett underhållande, rappt och sanningsenligt sätt tar död på myterna om mammacaffelatteluncher, delat hushållsarbete och lyckliga familjesemestrar genom sina bitska och dråpliga krönikor i Aftonbladet.
 

Rádioprogrammet CORAZON (går i kanalen SR ATLAS) - ett program med mycket hjärta där det frossas i kitchig latinomusik och där musikfantaster kan höra allt från Julio Iglesias till Shakira till spanska charterhits från 70-talet. Allt varvat med halvviktiga latinonyheter och bitska musikaliska analyser av programledarna Terri Herrera Eriksson och Annika Whittembury.

Politik
 
 

Nyamko Sabuni - Minister. Invandrare. Tuff. Vacker. Hatad. Tolererar inte förtryck i religionens namn. Oavsett vad man tycker en stark förebild för många.

+ (minus? BdL) Jag vill att Nyamko Sabuni skall nomineras till Blatte som sålt sig till Svenneland de Flux, då denna varelse gav polisen i Malmö order om att jag skulle slängas ut ur FOLKETS HUS i Malmö (Rosengård) i våras, pga. att jag, i mitt tal som applåderades av närvarande, nämnde Nuri Kinos arbete kring svenska polisens illegala infiltratörsverksamhet.

 

Yvonne Ruwaida - står stadigt med båda fötterna på jorden och överger aldrig det hon tror på.

 

Jerzy Sarnecki - Professor i krimonologi. POLITISKT INKORREKT! Jercy Sarnecki har alltid varit frispråkig och aldrig ångrat sig, trots att priset ibland varit högt. I juni delade den sextiorsjubilerande professorn för andra året i rad ut sitt pris i kriminologi. Hans eget citat ur texten "- De mest A-typiska brotten slås upp, människor blir desinformerade. Medias hunger efter blod och sensation är en orsak. Att de inte kan skilja på den faktiska brottsligheten och vad som anmäls till polis en annan, samt att de gärna köper enkla lösningar som lanseras från politikerhåll." "- Det är roligt att leva och jobbigt att det ska ta slut." (citat ur SvD)

Litteratur

 

  Mustafa Can - En av Sveriges bästa författare. Han har ett språk som får en att njuta, han har anammat vårt svenska språk ( som emellanåt kan vara knepigt även för svenskar) Mustafa skriver med en värme och empati som inte är av denna värld. Han har föräldrar som är från en helt annan kultur än honom och han verkar ändå ha lyckats behålla respekt och kärlek till sina föräldrar.
 

Theodor Kallifatides - författare, som skrivit massor av svenska  romaner och noveller. Men "Ett nytt land utanför mitt fönster" är den mest fantastiska av dem alla. Han har berikat svenskt litteraturliv och förtjänar en plats i Svenska akademien. I väntan på detta tycker jag gott han kan få Blatte de Luxe-priset.

  Tanja Suhinina - Tanja är skribent, och numera också psykologstudent, som under flera års tid skrivit på internet i ett flertal bloggar. Hennes debutbok Phonephucker, som ges ut på Hydra Förlag i början av september, är en samling berättelser från Tanjas tid som telefonsexförsäljare och innehåller reflektioner över sexualitet och synen på den i dagens samhälle. Phonephucker bygger på hennes populära blogg med samma namn och min gissning är att den kommer skapa debatt när den kommer ut i höst.  Tanja föddes i Leningrad, i dåvarande Sovjetunionen, 1984 och kom till Sverige som elvaåring. Min motivering är att Tanja är första generationens invandrare från en invandrargrupp som inte har fått särskilt mycket utrymme i media, men som har sina egna specifika erfarenheter och problem. Ett av dessa problem är att man på grund av sitt utseende inte får samma "blattestämpel" som andra invandrargrupper, någonting som förstås är både på gott och ont. Detta kan skapa förvirring, för speciellt unga människor, när det gäller språk och identitet. Tanja som ju flyttade till Sverige precis i samband med den känsliga tonårsperioden, reflekterar ofta över sina erfarenheter om detta i sina texter. Dessutom är hennes texter banbrytande när det gäller ämnet unga invandrarkvinnor och sexualitet, ett ämne som har diskuterats förut, men aldrig i så här explicita ordalag.
Här kan ni läsa texter av och om Tanja:
Phonephucker:
http://phonephucker.blogspot.com/
Debattartikel i Expressen angående Frida Muranius "Dunka mig gul och blå":
http://www.expressen.se/debatt/1.736185
Tanjas blogg på svenska:
ablativ.blogspot.com/
Tanjas blogg på engelska:
swussian.livejournal.com
Förhandsbroschyr om Phonephucker:
http://www.hydraforlag.se/common/load_ext_file.asp?Source=ext_pagesx&ContainerID=34187&id=4
Tanjas presentation i Svensk Bokhandels höstkatalog:
http://www.svb.se/Debutanter/147344/Debutanter_Hostens_Bocker_2007/149934

+ ...för att hon är kontroversiell, aktuell, skriver väl och vägrar be om förlåtelse för sig själv och det hon gör. Hennes blogg PhonePhucker om yrket som telefonhora kommer ut som bok i augusti, och av bloggen att döma lär den bli en sexualkulturell händelse! Blattesverige behöver fler kvinnor som genom vått och torrt står för det de gör; även om allmänheten inte ger sitt gillande.

 

Marjaneh Bakhtiari - För boken Kalla det vad fan du vill. En skitbra ung författare som ger en nyanserad och humoristiskt avväpnande bild av det samhälle vi lever och verkar i. Bilderna som framställs i boken är träffande och varma, och ger en viktig mänsklig nyans till den alltför vanliga stereotypa bilden av "den förtryckta tjejen i slöjan".

+ …som på ett så grymt och roligt sätt skriver om hur frustrerande det är att vara blatte idag och ställas inför olika fördomar i sin bok "Kalla det vad fan du vill".
Hon krossar och dissekerar stereotyper som ingen annan! Äntligen nån som skriver för oss, istället för om oss!

+ Vilken kul grej ni håller på med. Ni bara MÅSTE ge priset till Marjaneh Bakhtiari. Alltså, det finns ingen som är lika grym som Marjaneh. Hon skriver om sånt som man själv har tänkt på och varit med om, men som man själv aldrig hade kunnat beskriva själv. Hon har en in your face ton i boken som jag bara ÄLSKAR. Jag vet ingen annan som skriver som hon om tjejer och om invandrare. Hon är helt enkelt en skitcool förebild för alla blattar som är trötta på fördomar och fack!

 

Alejandro Leiva Wenger - han har skrivit en fantastisk bok som heter till vår ära och även gjort en film som heter elixir. båda är riktigt bra och tankeväckande!

Entreprenörer

 

 

Ayescha - För att hon har tusen bollar i luften och skapar nya saker hela tiden. Hon är en tromb av energi som sprider sig och smittar! Dessutom sjunger hon superbra!

+ i kategorin Entreprenörer eller Musik för att det bara finns en sån först och sen fler därefter och ännu fler sen

 

Blatte United - ett gäng sköna killar som gör sin grej med framgång och bär den svenska blatteflaggan med både humor och allvar i en stor stad utanför Sverige.  De är ett gäng med  blattebakgrund som flyttade till New York och håller ihop. De är frangångsrika i sina olika yrken (vilket de inte var i Sverige) och har ett vinnande fotbollslag - Håll flaggan högt! Och fortsätt att vinna!

Musik
 
 

Timbuktu som tidigare nominerats år 2006 med motiveringen - han är oslagbar -  han är bäst därför att han är "rakt på sak" både inom musik och text - inga krumbukter, han säger som det är och gör det med superskön musikstil. När han kompas av Damn! är det en helhetsupplevelse- roligt, argt och sköngungande - han måste vinna och dessutom vill vi se och höra honom på galan!

 

Ayescha - Hon är grym! - Lysna bara på All Over . Hon blandar all sorts music och hon har nåt att säja. Hon är het på scen också!

+ i kategorin Entreprenörer eller Musik för att det bara finns en sån först och sen fler därefter och ännu fler sen

  Bebo Valdés - En världsartist som har bott i Sverige i massa år och först på sista tiden har uppmärksammas. Han är en fantastisk pianist, musiker och kompositör.
 

Andreas Christakis - musiker i göteborgsbaserade bandet Boat Club. Som genom moussaka och bouzoki-oset lyckats föryngra Sveriges pop-electo-sound. Plus att han är snygg och världens finaste ensamstående pappa.

  Navid Modiri och Gudarna är ett Göteborgsband som hittills har gett ut två skivor, de skriver underbara texter och musiken är fantastisk.
 

Svenskarna - Ni har glömt bandet Svenskarna, utan det blir det ingen Blatte gala. Medlem i Svenskarna: Roberto Gonzalez, Fikret Cesmeli, Vladimir Dikanski, Rafael Sida och Richard Sseruwagi.

+ de är skit bra! Vi vill se och lyssna på de i blattegalan!!!

 

Asha Ali - Jag måste bara säga, gud vilken vacker röst hon har!

+ Lyssna på hennes skiva! Helt suverän helt enkel fantastisk musik och texter. Briljant! Och hon är så vacker!!!

 

Rádioprogrammet CORAZON (går i kanalen SR ATLAS) - ett program med mycket hjärta där det frossas i kitchig latinomusik och där musikfantaster kan höra allt från Julio Iglesias till Shakira till spanska charterhits från 70-talet. Allt varvat med halvviktiga latinonyheter och bitska musikaliska analyser av programledarna Terri Herrera Eriksson och Annika Whittembury.

 

Martin Bentancourt - för att Martin är musik med huvet på skaft som nitar dit ormäggen med träffsäkerhet och mjuk humor

Film / Teater

 

 

Ali-Reza Modjallal - skådespelare. En stjärna från Iran, teaterchef, regissör och skådespelare som har en helt egen essens på scenen. Hans äkthet och närvaro gör honom till en av de mest intressanta skådespelarna i Sverige. Hans fantastiska tolkning av Danjel i Utvandrarna sitter fortfarande kvar som en skärva i hjärtat.

+ En underbar människa och en fantastisk skådespelare, som alltid ställer upp. Stor passion för teater och kultur. Trots hans gedigna erfarenheter inom kultur och teater i Iran, har han ödmjukt tagit både små och stora roller sedan han har kommit till Sverige; för honom är det viktigaste att göra det han brinner för.

+ ...eftersom han är en av de bästa skådespelare som jag känner i Iran och Sverige, jag har sett många av hans filmer och hans olika roller i teater. Han är energisk trots sin ålder och detta kan man se i Utvandrarna, han är engagerade och har bra kunskap som en skådespelare, har bra röst.

+ för att han sprider glädje och är en duktig skådespelare.

+ jag har sett många av hans olika roller i teater. Han ä en av de bästa skåspelare som jag känner.

+ ...är en av exiliranier som med all svårigheter framför invandrare i Sverige kunde fortsätta som både teaterchef, regisör och skådespelare han är en äkta skådspelare men framför allt är han en riktig människa.

+ Han brinner för teater, alltid ställer upp. Trots att han är kvalifiserad skådspelare och i sitt gamla hemland Iran försörjade sig inom film och teater, hamnade han inte utanför samhället i sitt nya land. Han började inom tryckeri men ändå jobbade han med teater och kulturell aktivitet i sin fritid. Han betalade kostnader inom kulturella aktiviteter från egen ficka. De som bad honom om hjälp inom kulturell verksamhet, har fått hjälp ut av honom. Ordet "Jag hinner inte", eller " Jag har inte tid" finns det inte i hans värld. Han är värd all uppmärksamhet. Han är helt enkel nobel

+ för att han äger scenen när han står på den , och det spelar vilken roll han spelar han ger 120%. Har ni hört det där att : det inte finns små roller utan små skådisar...Ali Reza Mojalal bevisar det. Han är lysande.

+ för hans äkthet och övertygande spel. Det är inte lätt för invandrare att slå igenom denna bransch, men han har lyckats trots allt.

+ Ali är skådis från Iran och bor sedan flera år i Bredäng. Motiveringen till min nominering är att: Ali är en gó Ali Baba och människa som är mycket omtänksam och alltid bryr sig och angegerar sig i alla.

+ för att han är en av bästa skådespelare, duktig, positiv och smart   Han är en underbar människa.

+ Han är en skådespelare med stark närvaro och integritet som det är härligt att få
arbeta med. Jag har varit på turné med honom i Utvandrarna under ett år och han har
paralellt med sitt arbete på scenen varit en omtänksam kollega. Vem gav alla tjejjer en present på internationella kvinnodagen när vi spelade i Falun? Ali Reza! Vem höll upp dörrar och var en gentleman när grottmännen dominerade? Ali Reza! Vem lyckades hitta en iransk bilmek i Växjö och en iransk restaurang i Umeå och liknande i hela Sverige. Och den fantastiska kontakten i Sundsvall när alla iranier gick iväg för att fira iranskt nyår? Ali Reza. Låt honom få priset, och ge honom en egen sitcom i tv, han är sjukt kul.

 

Shebly Niavarani - skådespelare på Stockholms stadsteater. För han är en fantastisk skådespelare, som kan allt från fars, komedi till gravallvar och känsla. Han är alltid en njutning att se på, djup och stark.

 

Nisti Sterk - för hennes mod och egensinnighet. För hennes enmansföreställningar Zeynos värld och revyn. En stark stjärna på teaterhimlen.

 

Katja Sliwinski - teaterproducent. För hennes hjärta, engagemang och fantastiska producentskap. För att hon orkar åka hela vägen från sitt hem i Gottsunda till Riksteatern i Hallunda för att utföra stordåd i mänsklighetens tjänst.

 

Bahar Pars - skådespelare. För hennes rolltolkning i filmen När mörkret faller. Hon borde ha fått en guldbagge!

 

Mikael Wranell - för sitt idoga arbete med Open Jam som förnyar och föryngrar svensk scenkonst från norr till söder.

 

Josef Fares - regissören, Jalla Jalla, Zozo

 

Shebly Niavarani - bara en sak vill jag nämna Sheblys strålande, humoristiska spel i Invasion glömmer jag aldrig!

  Manuel Cubas - hans teaterpjäs Svennebygränd knäckte alla med sin slickade blattesvenska.
 

Alejandro Leiva Wenger - han har skrivit en fantastisk bok som heter till vår ära och även gjort en film som heter elixir. båda är riktigt bra och tankeväckande!

Konst

 

 

Carlos Capelán - Han är en mästare. Trots att han har bott i Lund sedan 30 år är han nästan okänd i Sverige för att konstmaffian vill inte släppa in honom, han ställer ut i hela världen är representerad överallt men Moderna har inte en enda av hans verk i samlingen!

 

Juan Pedro Fabra - För att han gjorde kommet karriär av en slump men han är värd det + han är en stolt tvåbarnsfar.

+ Priset hoppas att kunna leverera det vidare  till Juan P. För att har följt honom nära sedan han gick på skolan. För att förnekar sig aldrig. För han är på riktigt.  För att han behövs.

 

Lou-Lou Cherinet - för att hon kräver respekt för sitt fina arbete som konstnär och inte som en exotisk varelse i den svenska myllan, hon får alltför ofta orättvisst får ta rollen som "invandrartjejen" - typ blattekonstnären. Hon gör mycket bra saker, bla annat med Selam och GoodTV men framförallt, se hennes konstfilmer som turnerar i världen - hon är värd alla priser hon kan få, därför att hon är en varm varelse framförallt!

 

Goran Bocani - för en avspänd självreflekterande distanserad och engagerad här och nu närvarande konst

Kungligheter

 

 

Drottning Silvia - Det är lätt att spela republikan och håna henne men man bortser det faktum att hon gör faktiskt mycket för att hjälpa barn och stödjer ekonomiskt många bra projekt.

+ för att hon gör väldigt mycket för att rädda barn utan att synas eller vara i centrum

+ för att hon är ett att de mest framgångsrik blatte i Sverige, hon blev ju Drottning over alla svennar och blattar!

+ Det drottning Silvia gjort och gör för sexuellt utnyttjade barn och för att motarbeta barnprostitution är ovärderligt. Att en drottning tar sig an det mest tabubelagda och mest fruktansvärda brott är inget annat än heroiskt. När drottning Silvia med sin tyska och brasilianska bakgrund blev Sveriges first lady ändrade hon landet för alltid. Hon är en av de bästa ambassadörer vårt land har och som har givit landet ett ansikte att vara stolt över världen över. Det sägs att många celibriteter och kungligheter gör saker för att förändra världen till det bättre, men när man går närmare så har de flesta bara gjort det på papper, vår drottning däremot har gjort mycket konkret som vi kan peka på, lyfta fram och därför säga "Hon är en värdig Blatte de Luxe".

Kåseri

 

 

Ana Martinés - för att hon är så gullig och tänker som människor som vi, människor med större storlek, hon skrev so fint om Sud Amerikas största konstnär (kommer inte ihåg hans namn han som avbildar nakna generösa kvinnor) . Hon är en av oss och hon gillar svenska köttbullar. (Botero hetter konstnären. BdL)

 

Ricki Neuman - Det är så tröttsamt med journalister som bara gnäller! Ricki är mjuk och skriver fint och utan aggressivitet om det som händer i vår stad. Han är värd ert pris. 

   
Man kan också rösta på de nominerade 2006  
  Nomineringar 2006
Musik
 
 Pristagare!

The Latin Kings - Salla, Chepe, Dogge, man behöver inte säga mera, de har inspirerat massor + de är hip-hop de lever hip-hop och de andas hip-hop helt enkel "los reyes del hip-hop" i Sverige

 

Laleh - för hennes musikaliska mod + för hennes melodiska poesi

  Dror Feiler - för hans ohörbara oljud som skakar alla till liv

 

Patricio Sobrado - har arbetat hårt för att ta sig fram med sitt band (Calle Real). För mig och för flera som har invandrarbakgrund är Patricio en inspirationskälla

  Bebo Valdés - för att efter alla dessa år i Sverige folk upptäckte honom för de senaste Grammys han har vunnit, han har en livslånga karréer
  Martin Bentancourt - för han gjore den bästa låten i år med "Första generationens svenne". Jag tycker att det är en underbar låt med väldigt bra och vettig text, som får en att verkligen tänka... Jag tror att han är en bra förebild för andra unga killar och tjejer i vårat samhälle idag.
  Hakan Vreskala - darbouka- och davoultrummis och enda blatte i blattiga svennebalkanbandet Süperstar Orkestar
  Blossom Tainton - den sjungande popstjärnan med stark utstrålning som har utvecklat Fitnessyoga, vad ska man säga JA man får ny starkare kraft helt enkelt.
  Irländaren - som sjunger på och spelar gitarr på Drottninggatan. Fan vad han är bra!
 

Timbuktu - Som musiker är oslagbar

  Mendez - för hans nytänkande inom disco/pop/schlager och latino musiken.
  Pennybridge Kingz - Man tror nästan inte att dom är från Sverige för d spelar så skön och klockren ganster-rap med tunga klubb-beats.

Film / Teater

 

 

Fares Fares - blatteskådis på svenne Dramaten

 

Josef Fares - regissören, Jalla Jalla, Zozo + för hans grymma filmidéer

 

Tarek Saleh och Eric Gandini - Guantánamo filmen mm.

 

Manuel Cubas - hans teaterpjäs Svennebygränd knäckte alla med sin slickade blattesvenska.

Pristagare!
Farnaz Arbabi - hon är helt enkelt grym och efter att ha sett Invasion! fattar man att hon kommer bli Sveriges bästa regissör + För att hon gör teatern så stor. I höst kommer hon med Vilhem Mobergs "Utvandrarna" på Riks.
  Shima Niavarani - ordkonstnär, estradör och regissör - för hon vill vända på världen. I höst kommer hon med "reclaim the klassrum".
  Shebly Nivarani - skådespelare - För att han är "Lance" i Farnaz Arbabis Invasion.
  Nisti Sterk - skådespelerska - för hon kan spela en kurdisk tant and that's it.
  Thorsten Flinck - fetaste blatten av alla!!!! (Hans pappa är marockan)
  Michael Marcimain - regissör bla Lasermannen-tvserie
  Angereds Teater - för att de gör teater för Angeredsborna och inte för innerstadskultureliten
  Stadsteatern i Skärholmen - som bryter centraliseringen och flyttar till röda linjen, softaste linjen

Litteratur

 

 

Jonas Hassen Khemiri - Ett öga rött, det räcker väl + för att han gör sin grej

  Theodor Kallifatides - publicerat massor sedan 1969

Pristagare!

Alexandra Pascalidou - Boken om att växa upp i förorten

  Anna Cocorilo - (kom hit från sarajevo för tio år sedan) på kulturrådet som ansvarar för hur litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och som med emfas och framgång driver frågan om barns rätt till litteratur i hela världen.
  Larry Lempert - ordförande i Alma-juryn och chef för internationella bibklioteket som har gjort oväderliga insatser för barns rätt till litteratur.
  Ana Valdés - Författare, aktivist, kopplerska, nätverkare, outtröttlig kulturkopplerska och aktivist och virvelvind energicentrum av oslagbart mått som alltid slagits för de underkuvade och alltid mot makten!
  Jörgen Gassilewski - för hans viktiga roman Göteborgshändelserna.
  Marjaneh Bakhtiari - för att hon skildrar det nya sverige så bra och med humor i "Kalla det vad fan du vill".
  Johannes Anyuru - för hans grymma poesi om förorten.
  Sara Villius - för hennes coola bok Battle (hennes pappa är från Indien tror jag).
  Daniel Boyacioglu - för hans dikter som använder miljonsvenska/rinkebysvenska och för hans energi på scen.
  Peter Birro - han har skrivit underbara manus till tillexempel Det nya landet!
  Ernst Brunner - han har skrivit många bra böcker, senast om Karl XII. (Hans pappa är ju invandrare).
  Roque Falcón - för hans feta bok "Jonny blir kriminell" som handlar om situationen i skolan och förorten.
  Alexandra Coelho Ahndoril - för hennes fina blattespråk i romanen "Stjärneborg".

Konst

 

 

Lou-Lou Cherinet - för att vara konstvärldens återanvändbara stand by blatte i alla situationer, hon tackar aldrig nej

Pristagare!

Celia Prado - medskapare till Tensta Konsthall och skapare av VOX på Historiska Museet

 

Gustavo Aguerre - Han jobbar hårt och seriöst med sina idéer,som han och Ingrid på nåt konstigt vis lyckas genomföra trots alla dåliga odds + för FA+, men det kanske inte är passande just här och nu

  Joanna Rytel - radikal, egen konstnär som inte följer någons regler
  Amit Sen - multikonstnär från skåne

Journalistik

 

 

Alexandra Pascalidou - många bra artiklar och debatter

 

Mustafa Can - han som skrev om "elitlistan" + för att han är en spännande och kännande skribent och kulturpersonlighet.

 

Nabila Abdul Fattah - för hennes kaxiga kolumner i Metro

 

Nur Tutal - Lika kaxig hon med i Gringo + Vill så gärna öppna det svenska folkets ögon och hon gör det med talang

 

Zanyar Adami - Gringos medskapare

  Nima Daryamadj - för hans tunga krönikor i stockholm city
Pristagare!
Nuri Kino - för att han fyller alla kategorier av människor som gjort något för att förbättra livet för blattar. Han är en förebild! Han är en kämpe! Han har avslöjat mycket skit om rasism, nazism och integrationsbluffar. Han har också i sina artiklar om polis- och rättsväsende avslöjat hur illa behandlade invandrare blir och att många sitter oskyldigt eller oriktigt dömda. Han har också, ensam, i flera år undersökt och avslöjat tolkbranschen som försämras för varje år. (Mm, mm, mm) - Kolla hans blog: http://www.nuri.nu/
 

Liljana Dufgran - journalist och fd ordförande i svenska Pen för hennes outtröttliga förmåga att ifrågasätta och inspirera.

 

Negar Josephi - radioreporter som gör fett med bra inslag i P1:s Kulturnytt

  Dilsa Demirbag – en ny röst i journalistiken
  Lawen Mohtadi - för att hon fet kritisk och gör fett bra inslag på SR.
  Per Ahlmark - för att är.....soft
  Arash Mokhtari - för han lyfter Quick Respons
  Gellert Tamas - För att han berättar om Sverige för oss
  Naila Salim - fet bra på SR
  Mikael Olsson - för han producerar "Konflikt" som är värd att gå upp för 09.00 på lördagar.
  Jackie Jakubowski - Chefredaktör för Judisk Krönika och författare - För hans sommarprat och hans feta tidning.
  Josef El-Mahdi - journalist på SvD som bla skrev bästa artiklarna
från Paris-kravallerna

Politik

 

 

Juan Fonseca - för hans arbete mot diskriminering

Pristagare!

Dror Feiler - för hans arbete med Palestina / Israel frågan

  Yvonne Rwaida - för sin frispråkighet och mod i Palestina fråga och för att hon trots etiketterna man sätter på "invandrarkvinnor från Mellan Östern" har kombinerat att vara kvinna, invandrare och politiker utan att för den delen bli Cocosnöt eller klorininvandrare. Hon är förebild för både invandrar- och svenska kvinnor.
 

Le Parti Perdant (Den Förlorande Partiet - BdL ) - Sammansvärning av fyra latino-blattar som har bestämd sig för att aldrig vinna valet. Partiet är så okänd att den är nästan hemligt, samtidigt som per automatik alla förlorare ingår i partiet vilken gör det till det största partiet i Sverige och i världen. Motton: Till nederlagen alltid!. Förutom att träffas och skriva dålig poesi har de inte gjort någonting här i livet. De ska inte få någon pris, det vore en motsägelse. (Är detta då en motnominering eller en icke-nominering? BdL)

  Avni Dervishi - för att han har alltid kämpat och kämpar för att människor ska behandlas lika. Avni fick förslaget att byta sitt namn till ett mer svenskt liknande, men han gjorde inte det. Han kämpade mot diskrimineringen. Avni blev hotad av olika rasist/nazist grupperingar mm. Men han ger sig inte. Han är helt enkelt en ärlig och rakryggad medmänniska som flydde till Sverige för att rädda sitt liv, utbildade sig här, fick en magisterexamen, men motarbetades av myndighetsfrämlingsfientlighet
  Laila freivalds - som kom hit från lettland när hon var 8 år och som i motsats till vad som framgår i media har uträttat mer för de mänskliga fri och rättigheterna än de flesta
  Ibrahim Baylan - som visat att han som skolminister vågar ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter. Och dessutom satsat på att eleverna ska få tillgång till dans i skolan.  
 

Tasso Staffilidis - riksdagsledamot v, som i riksdagen verkat för konst och kultur och som är en av dom som tålmodigt och ihärdigt har arbetet för att stärka de homosexuellas rättigheter och som i hög grad kan tillskrivas äran för de landvinningar som gjorts härvidlag.

Pristagare!
Ana Valdés - för att hon är en outtröttlig och envis humanist som drivs av idén om alla människors lika värde och rättigheter.
  Devrim Mavi - för hon är fet bra FI medlem
  Ali Esbati - originalblatte inom politiken
  America Vera-Zavala - aktiv i vänstern och brinner för vad hon gör i böcker m.m!! + står för positiva visioner om deltagande demokrati, med fötterna bland gräsrötterna, världens bästa debattör

Samhället

 

 

Imran Ahmad - för hans arbete med killar ifrån Botkyrka, fd Fryshuset

 

Diabaté Dialy Mory, ”Dallas” - som i åratal har hjälp och tränat blatteungdomar i boxning i Malmö

 

Homan Hamzeh - juristen som bevisade rasismen på krogarna!! GRYMT!

Pristagare!

Nabila Al Fakir – en underbar lärare och skribent som driver barns rättigheter att utvecklas till självständiga människor.

  Lamin Sy  - för att han bott i Sverige i över 40 år och stått ut med det mesta som man gör när man är svart.
  Meaza Arega - hon gjorde svenskarna upprörda (1995) då hon visade på rasismen i Sverige, jag är så glad när jag ser en ung, svart trebarns mamma som är läkare i Sverige!
  Elisabeth Fritz - advokat som sedan 15 år specialiserat sig på "heders"- brott.
Pristagare!
Asli Egag  - snygg, mamma till tre busiga barn. Hon är en originalmedlem av Botkyrka Spice Girls! (sant!) nu har hon lyckats trots alla nejsägare att skriva ett manus och håller på att få spela in första filmen!
Pristagare!
Eduardo Grutzky - för att han gör ett djävla bra jobb... fokuserat på var tjejerna tar vägen och inte varifrån de kommer, han poängterar (för att citera Elektras bröder) att man har fötter, inte rötter - hedersrelaterade brott mot kvinnor, Fryshuset
  Mustafa Mustafa - en av Lugna Gatans ledare

 

Ana Martínez - för att hon representerar de invandrare som försöker att integrera sig i samhället som "lika" med svenskar, men ändå fortsätter att banka pannan mot väggen

  Arhe Hamednaca - första ledaren av gruppen Sharaf Hjältar, ungdomar av arabiskt ursprung som kämpar mot hedersförtryck. Jobbar på Fryshuset sedan 2003
  Javier Baez - för att han förgyller världen och överbryggar klyftor med sin blattemusik och för att han står upp för ”sina” fritids-ungar (blattar och icke-blattar utan skillnad) och fritidskollegor i Skarpnäck, Bagis & Björkhagen
  Gabriel Martinez - som arbetar hårt för att Sveriges befolkning ska få njuta av kultur från världens södra hörn
 

Medlemmarna i Föreningen El Quijote - som fortsätter att stå upp mot väderkvarnar och istället flyger med vinden (nuvarande ordförande: Manuel Medina)

  Nyamko Sabuni - för att hon kämpar för att de hedersrelaterade våldet skall upphöra och att könsstympningens konsekvenser skall uppmärksammas och få ett stopp.
  ABC - Angereds boxing club, tar hand om kidsen i Angered
  Mohamed Elabed - för hans projekt Mångfald och Inflytande, www.omoi.se 'Nätverket Ingen Människa är Illegal, som hjälper flyktingar i
Sverige, www.ingenillegal.org

Entreprenörer

 

 

Ayescha - för hennes skivbolag, och för att hon är medskapare av blatteförmedlingen, rappandet, mm

 

Lili Assefa - för hennes jobb i musikbranschen

 

Amelia Adamo - för hennes tidningar

 

Gubben som äger och serverar på City Lejon syltan på Olofsgatan mitt i city, han är alltid så schysst!

 

Robert Weil - Han har utan ett öre i startkapital skaffat sig rikedomar så att han kan finansiera konst som inte lever på marknadens villkor. Från Batsheva Israel till judiska teatern i stockholm

 

Han - som har kiosken Duvan på Olof Palmesgata / Drottninggatan för att han är så trevlig och låter mig och mina barn handla på krita. (men inte cigarretter till barnen)

  Santos Dillon - Kocken och sjömannen från Tobago för att han sprider glädje + Finns ingen finare kille som bjuder mer på sig själv mer än Santos Dillon...han vill alla gott och sprider glädje till våra liv! " He's No. 1 'pon d Bad Boy Chart!" We love you!
 

Duane på restaurangen Sjögräs som kommer från Tobago och som har introducerat rom i Sverige.

  Den brasilianska kvinnan - som städar svart på israeliska ambassaden, alla blattar som arbetar svart, sliter ut sig utan att ha några som helst rättigheter och skydd

Kungligheter

 

 

Silvia - för att hon är brasse och skulle kastas ut om Fp språktestade henne

 

Viktoria - andragenerations blatte jagad av media som bara får umgås med dumma svennar, hon skulle må bra av att träffa riktiga blattar som hon själv

Pristagare!
Kung Sam av Kungsan - för allt tålamod med alla blattar i Kungsan under alla dessa år
  Paolo Roberto - I klassen kungligheter för att han är bäst, nu.

 

Tillbaka

Här finns foto fråm pristagarna