Nomineringar 2008
Samhället
 
Masoud Kamali

Sociologi professor och författare av den tystade anti-establishment utredning

+ För hans skakande utrdening om segregationen. Hans jobb har väckt mycket känslor och skakat om rejält bland etablesemanget, precis som en utredning inom såna frågor ska göra. Ha har vågat säga högt sånt som vi andra känt i många år men inte kunnat/vågat formulera.

>>>Rätelse: Masoud Kamali är professor i socialt arbete, inte i  sociologi. Detta är en stor skillnad. Det är två olika institutioner med stora skillnader i skolor, teorier och forskningsinriktning. B.K. [Vi tackar för info, BdL]

Eduardo Grutzky
För hans arbete i ALMAeuropa. Se http://www.almaeuropa.org/index.htm
Rosa Taikon med familj

Människorättskämpen. En av endast två romer som räddades under av de vita bussarna undan Förintelsen som skedde av minst 600 000 romer. Som syster till Katarina Taikon, författare till bland annat Katitzi-böckerna och till Paul Taikon som mördades av en svensk rasist 1962 höll hon ett ”känslosamt anförande vid regeringskansliets arbetsseminarium om en sannings- och försoningsprocess för de svenska romerna” (citat ur Ledaren tisdag 1 juli 2008 i DN av Lisa Bjurwald, rubrik Vår skuld till romerna). ””Jag önskar att jag kunde tala behärskat”, sade den nu 82-åriga Taikon, ” men jag blir fortfarande så fruktansvärt upprörd!””. Jag måste igen citera Lisa Bjurwald ” I Sverige anser vi oss ligga i framkant när det gäller mänskliga rättigheter. Vi påtalar gärna mindre demokratiska länders fel och brister och bidrar med fredsbevarande styrkor till världens oroshärdar. Men trots vår rättmätiga stolthet över de demokratifrämjande insatserna är tiden kommen för en uppgörelser med våra egna brott mot de mänskliga rättigheterna. Den inhumana behandlingen av romerna är ett sådant brott”. Jag vill nominera Rosa som inte har slutat bli upprörd, för just det, för att hon inte har slutat att röras över de orättvisor som fortsätter att upprepas än idag, i dagens Sverige. För att veta mer om det kolla www.romadelegationen.se

>Kommentar: det är hennes svägerska som räddades av de vita bussarna och inte Rosa. BdL

Kwamena Turksson

För sitt fina arbete med ungdomar i Rinkeby boxningsklubb, han är en sann förebild!

Omran Ismail och Simon Underwood / United Generation

För att de har startat organisationen United Generation: Ifrån deras hemsida www.unitedg.se Frågan vi ställde oss själva var framför allt vad samhället och vi kunde göra för segregationen samt ungdomarna i samhället. Det enda du idag läser om i medier är ungdomar som begår allt fler brott och tar fel väg i livet. Syftet med denna nystartade organisation är att få ungdomar att inte hamna i fel bana eller ta fel steg vilket sker redan i tidig ålder. Ett annat syfte är att förena ungdomar från både innerstaden samt förorten tillsammans genom att göra aktiviteter tillsammans med volontärer och personal, det kan vara allt från olika sportevenemang till att gå på stand up comedy tillsammans. Du kan själv också komma med förslag på aktiviteter detta är ännu roligare. Det som får oss att engagera oss i den här frågan är framför allt för att vi själva kan relatera till ungas problem och behov, och kommer att finnas där för att stötta i det ungdomarna väljer att göra. Mer information om de olika aktiviteterna kommer upp snart på hemsidan, men du kan redan nu bli medlem och komma med olika förslag på aktiviteter. Ett otroligt bra inititativ! De är värda ett pris för sitt engagemang.

+ dem borde utan tvekan få ett pris för deras arbete. Dem har gått ut i skolor och pratat med svenskar och invandrare om sammanhållning och hur samhället kan bli bättre utan fördomar. Dem har pratat med rörelsehindrade om att göra aktiviteter för dessa med, och detta för att rörelsehindrade personer inte har samma förmåner till aktiviteter som oss vanliga människor. Deras mål är att bli störst i Sverige för ungdomar, dem vill göra något för samhället. Jag tycker dem förtjänar detta pris. Det har inte varit lätt att driva en ideell förening och inte tjäna ett enda öre på det man gör och ändå fortsätta kan jag tänka mig. Definitivt bland dem 10 som skall få ett pris för deras engagemang. Go United Generation en stolt medlem hos dem.

Hassan Hosseini-Kalajahi
Mångkulturellt centrum i Botkyrka - www.mkc.botkyrka.se

Han har genomfört flera studier om invandrare, integration etc
Några av hans arbete är bl a:

Almaz Yemanebrahn
Här nominerar jag en uppoffrande, hjälpsam vårdperson (med etiopiskt? ursprung). Hon har vårdat en Margaretas ungdomskamrat.
Hon var även med på kamratens begravning. Arbetsplatsen ligger på Kattrumsbacken - enäldrevårdsinstitution.

+ Jag vill nominera en av min mammas vårdare på den vårdavdelning där hon vistades sina sista år i livet (Hon avled efter en längre tids sjukdom i augusti 2007). Almaz Yemanebrahn heter vårdaren och bor på --------------------. Hon är en enastående kvinna som tog sig an min mamma som sin egen mor. Mamma älskade henne och hon var en oerhört står trygghet för henne. Mamma berättade att Almaz t.ex. duschade henne då hon behövde, inte bara den gång i veckan som annars var föreskrivet på vårdhemmet. När pappa dog, ett år innan mammas bortgång, så tog hon över en del av min pappas omvårdnad. T.ex. såg hon till att mamma alltid hade färsk frukt, precis som pappa hade ordnat. Frukten köpte hon för sina egna pengar. Almaz tog min mammas död hårt och hon sörjde henne som en nära släkting. Jag tycker hon är värd en nominering och hoppas att hon prisas eftersom det är sådana människor som Almaz som gör att människor i livets slutskede får den kärlek och omvårdnad som de behöver. Att ha ett så viktigt arbete, med den ringa lön samhället betalar, med de tunga känslomässiga och fysiska ansträngningar det innebär bör belönas, hoppas jag. Det fanns flera fina vårdare på Kattrumpans äldreboende vid Roslagstullsbacken i Stockholm, men Almaz är särskilt beaktansvärd, då hon gav så mycket av sig sjäv och sin kärlek i sitt arbete, att ge god vård bl.a. till min mamma.

Aleksander Motturi och Michael Azar
svartskallefilosofer som har fått akademin att dansa till Clandestino toner.
Edda Manga
på grund att hon har givit ett ansikte till Cecilia Rodriguez, som mördades av patriarkatet i Habana på 1700-talet.
Nicola Perovic
från Örebro för hans enastående arbete med psykiskt sjuka på ett vårdhem i Örebro. Han har jobbat där ett bra tag, och har fått otroligt bra lovord för hans arbete. Jag vill egentligen inte nominera bara honom utan också flera på det vårdhemmet, men jag väljer att nominera honom pga hans dedikation till arbetet. Han är inte bara älskad av de intagna, arbetarna älskar honom också. Han har blivit en känd Örebro profil pga detta, och jag tycker han förtjänar något slags tack för det. Fortsätt ditt arbete och hoppas att fler invandrare tar efter dig.
Nabila Abdul Fattah
Jag vill nominera Nabila Abdul Fattah till Samhället. För det första för att det är det hon jobbar med, hon jobbar med ungdomar som pedagog/socionom i Göteborg och gör det på ett grymt sätt. Hon engagerar sig i olika sociala och politiska rörelser för ett bättre Sverige och en bättre värld.

Postum: Patrik Bolling Ferrel & Banji Sseruwagi

Jag kanske är sent ute eftersom ni kanske redan tänkt på att utdela ett postumt pris till Patrik Bolling Ferrel, som dog tragiskt i november 2007 när han och hans kompis, Banji Sseruwagi, blev påkörda vid Stureplan. Patrik var engagerad i kampen mot utanförskapet och mot gatuvåldet. Han jobbade bland annat med "Rädda Barnen" och andra organisationer. Dessutom var han en del i "Tristes Tigres", en av de grupperna som kommer att uppträda under Blatte de Luxe festen i Kungsan, den 31:a juli.
Entreprenörer
 
Christina Saliba
Invandrartjejen från Libanon som växte upp i Växjö och som idag 33 år gammal är världens värsta bästa PR-konsult. Hon är smart, drar in massor av pengar, har onödigt dyra smycken och bilar och blev vald till Sveriges tredje bästa PR-konsult. På första plats låg Göran Persson och på andra plats en annan äldre svensk gubbe.
Så är hon även väldigt vacker.
Blatte United
Ett gäng sköna killar som gör sin grej med framgång och bär den svenska blatteflaggan med både humor och allvar i en stor stad utanför Sverige.  De är ett gäng med  blattebakgrund som flyttade till New York och håller ihop. De är frangångsrika i sina olika yrken (vilket de inte var i Sverige) och har ett vinnande fotbollslag - Håll flaggan högt! Och fortsätt att vinna!
Robert Weil

En stor kultur- och konstmecenat som har gjort stora insatser genom sitt genuina intresse! Han är värd en utmärkelse för det.

Ivan Daza

För att han driver Blatteförmedlingen och arbetar mot diskriminering på arbetsmarknaden och istället pekar på alla fördelar att vara blatte, en svensk invandrare med allt det positiva det ger i bagaget, som tex ett språk till men även mycket mer än det.

Mernos Saatchi

En sann förebild som visar att det går att göra det omöjliga.  Hon har skapat Humblestorms kommunikationsbyrå och har enorma framsteg. Ett pris hon redan fått av Ledarna är Framtidens kvinnliga ledare och hon är nominerad till Årets entreprenörskap av Founders Award. Hon visar vägen för kvinnliga blattar med besked!

Alan Kirkwood

Efter att ha läst artikeln i DN:s Sverigesida 26.juni 2008, vill jag nominera Alan Kirkwood för att han har sökt 1000 jobb i Sverige utan att lyckas! Det är bra av honom att berätta om sin situation, speciellt eftersom de fortfarande idag finns svenskar om inte vill medge att det finns diskriminering på arbetsmarknaden. Han berättar utan omsvep hur det är, fortsätt att kämpa!

Den brasilianska kvinnan
som städar svart på israeliska ambassaden, alla blattar som arbetar svart, sliter ut sig utan att ha några som helst rättigheter och skydd
Politik
 
América Vera-Zabala
Por su trabajo por la cultura blatte (obras de teatro etc.), y por su activismo en la solidaridad internacional (attac). Se okså Teater - Literattur/ BdL
Nalin Pekgul
Por su trabajo por las mujeres: discriminadas, explotadas y golpeadas, desde una perspectiva blatte
Nyamko Sabuni

Minister. Invandrare. Tuff. Vacker. Hatad. Tolererar inte förtryck i religionens namn

+ Hon är en verkligt utsatt person som får utstå mycket kritik men som ändå klarar sig bra i debatten. Dessutom företräder hon nog de mest diskriminerade i Sverige och världen totalt (utom Afrika), de mörkhyade och därmed mest avvikande. Hon företräder också kvinnorna i denna grupp, vilket är enormt viktigt.

- Först och främst önskar jag fortsatt success och lycka till med ert projekt. Jag har dock en synpunkt, som kanske är betydelselös men jag vill ändå framföra den. Att ha Nyamko Sabuni samt princessan Viktoria och drottning Silvia bland de nominerade är ett hån mot varenda jävla blatte i Sverige. Är varken blå eller röd, utgår bara ifrån vad personen/personerna gjort FÖR oss blattar. Antar dock att språktest för invandrare (bland andra förslag som Nyamko haft) är bra. Vi vill ju inte ha några "dumma" blattar i Sverige. Man ska vara en god blatte och "anpassa" och "integreras" det bästa man kan. Vet inte vem som nominerade dessa men skulle inte förvåna mig om det var riksdagen.

Anders Lago

För att han talade inför den amerikanska kongressen om situationen i Södertälje för irakflyktingar. Han inledde talet tungt med påpekandet att trots att Sverige inte startat kriget i Irak så har Södertälje ensamt tagit emot fler krigsflyktingar än hela USA och Canada tillsammans! Jag vill att Anders Lago ska få priset för att han är en sällsynt politiker som vågar sticka ut och säga som det är. Vi behöver alla ta ansvar för att skapa humana förhållanden för alla våra medmänniskor, speciellt den civilbefolkning som drabbats av krig och övergrepp.

Musik
 
Adam Tensta
Bor där och min 7-åriga dotter tycker att han är jättebra.
Martin Bentancourt

För att Martin är musik med huvet på skaft som nitar dit ormäggen med träffsäkerhet och mjuk humor.

+ För sitt akustik hip-hop och för radio program i Metropol. Dessutom han är helt klar i huvudet!

+ Han är Sveriges Manu Chao! "Släp min SMS, ett land där integritet försvann"

Timbuktu

För att han är en av Sveriges bästa musiker, hans senaste låt med Simone Moreno, Toleranca! är så himla bra, den har drag och text, allt man kan önska. En engagerad begåvning som också ställer upp emot FRA-skandalen. Ge honom priset och be honom att uppträda på galan!

Simone Moreno

För att hon är det hetaste sångerska i Sverige! Fick hela Kungsan att dansa häromdan!

Andreas Christakis
musiker i göteborgsbaserade bandet Boat Club. Som genom moussaka och bouzoki-oset lyckats föryngra Sveriges pop-electo-sound. Plus att han är snygg och världens finaste ensamstående pappa.
Laleh
för hennes musikaliska mod + för hennes melodiska poesi
Konst
 
Joanna Rytel
radikal, egen konstnär som inte följer någons regler. Hennes "ART FOR REFUGEES AND WOMEN" väckte stor uppmärksamhet, liksom det mesta hon gör. Överskrider gränser, bryter normer, provocerar.
Teater
 
America Vera Zavala

För hennes pjäs ”Etnoporr”. Pjäsen tar itu med vårt slentriantänkande kring invandrare och förorter på ett väldigt uppfriskande sätt. Vi svenssonar får anledning att rannsaka oss själva. Bra gjort av författare, regissör, ensemble! Se http://www.tribunalen.com/arkiv/en_hederssak/

Sheraye Esfandyari

En briljant skådespelare. För hennes roll  i ”Etnoporr”, "Leende guldbruna ögon" och "Kungamordet"

Mellika Melani
Regi i "Etnoporr"
Tasso Stafilidis
Årets Pride Blatte! Skådespelare, författare, vigselförrättare och fd. riksdagsledamot samt 2007 års pridefestivaldirektör. Du är värd priset för ditt stora mod och hela din gärning, du är djävligt skarp i debatter och besitter en enormt stor förmåga som du använder så att andra får det bättre! Hoppas du tar priset!
Josette Bushell Mingo
och Tyst teaters ensemble som och teckenpråket inom teater världen
Elmira Arikan
skådespelerska och dramatiker, verksam i Göteborg, som spelat många tunga roller på Sveriges teaterscener. (bla Utvandrarna). Snart ser vi henne i en ny svensk tv-serie och som huvudrollen i Riksteaterns höstsatsning Mot Väggen. Hon är intelligent, bra, stark och ser alltid till att utveckla sina roller så de inte blir offer eller bifigurer.
Ali-Reza Modjallal

skådespelare. En stjärna från Iran, teaterchef, regissör och skådespelare som har en helt egen essens på scenen. Hans äkthet och närvaro gör honom till en av de mest intressanta skådespelarna i Sverige. Hans fantastiska tolkning av Danjel i Utvandrarna sitter fortfarande kvar som en skärva i hjärtat.

+ En underbar människa och en fantastisk skådespelare, som alltid ställer upp. Stor passion för teater och kultur. Trots hans gedigna erfarenheter inom kultur och teater i Iran, har han ödmjukt tagit både små och stora roller sedan han har kommit till Sverige; för honom är det viktigaste att göra det han brinner för.

Shebly Niavarani
skådespelare på Stockholms stadsteater. För han är en fantastisk skådespelare, som kan allt från fars, komedi till gravallvar och känsla. Han är alltid en njutning att se på, djup och stark. Hans teaterälskande farbror i filmen Ett Öga Rött var underbart sorglig och rolig. Snart får vi se honom på bioduken igen, nu som simmare.
Nisti Sterk
för hennes mod och egensinnighet. För hennes enmansföreställningar Zeynos värld och revyn. En stark stjärna på teaterhimlen.
Katja Sliwinski
teaterproducent. För hennes hjärta, engagemang och fantastiska producentskap. För att hon orkar åka hela vägen från sitt hem i Gottsunda till Riksteatern i Hallunda för att utföra stordåd i mänsklighetens tjänst.
Bahar Pars
skådespelare. För hennes rolltolkning i filmen När mörkret faller. Hon borde ha fått en guldbagge!
Mikael Wranell
för sitt idoga arbete med Open Jam som förnyar och föryngrar svensk scenkonst från norr till söder.
Angereds Teater
för att de gör teater för Angeredsborna och inte för innerstadskultureliten.
Stadsteatern i Skärholmen
som bryter centraliseringen och flyttar till röda linjen, softaste linjen.
Litteratur
 
Hassan Loo Sattarvandi

För en tung bok inifrån en hård vardag i utanförskap. Boken ger en rå bild av ett drogmissbrukargängs vardag och ur snacket och tankarna slirar runt överlevnad och trippar långt ifrån medelklassens trygga förort. Jag vill att han ska få priset för att han har skrivit Boken om Sveriges underklass i dagens Sverige och belyser de taskiga villkoren på ett fruktansvärt utlämnande sätt och för att han har använt Orden på ett så bra sätt att andra kan förstå.

+ I boken "Still" går han emot dem romantiserade bilden av förorten och istället säger rakt ut ” ingen vill vara här men alla vill göra pengar på oss” (ur SVD 24 januari 2008, rubrik: Bartips ledde till bokdebut).  Jag hoppas ändå du har gjort lite pengar på din bok så att du kan skriva flera!

+ Förutom att det är en mycket bra, realistiskt och hård skyldring av några killar i förorten den här boken – Still – har fantastiska litterära kvaliteter! En ny och energifylld författarröst i den svenska litteraturen, väntar redan för nästa bok!

América Vera-Zabala

Medskaparen av Attac.. För hennes böcker Deltagande Demokrati, Ett annat Sverige är möjligt och Global rättvisa är möjlig. För hennes artiklar, essäer och debatter. För hennes pjäser Concha tu madre och Etnoporr. För hon är en politisk aktivist. Fattar inte att hon inte har fåt priset förut!   Se http://www.americavz.com/

Marjaneh Bakhtiari

för att hon skildrar det nya sverige så bra och med humor i "Kalla det vad fan du vill".

+ hennes debutroman Kalla det vad fan du vill är en intelligent, levande och viktig berättelse om en iransk familj i Malmö. Med humor och värme skildrar hon allt det där som vi längtat efter att läsa om. Äntligen en ung kvinna bland alla dessa unga författar-män... Hon ger en nyanserad och humoristiskt avväpnande bild av det samhälle vi lever och verkar i. Bilderna som framställs i boken är träffande och varma, och ger en viktig mänsklig nyans till den alltför vanliga stereotypa bilden av "den förtryckta tjejen i slöjan".

Azar Mahloujian

För hennes varma böcker. Azar är inte bara en författare, utan hon har även ett gediget intresse för människan. Önskar det fanns flera människor som Azar på jorden.

+ för hennes fantastiska verk.Hon är en människa med riktiga känslor. Hon förtjänar priset.

+ För att hennes verk präglar starka känslor och djup mänsklig insikt . Hennes böcker är en uppriktig guide till Iran. En objektiv och sociologisk beskrivning från Iran . Hon är tillbaka i sitt liv i Iran och skildrar sina erfarenheter från den tiden. På Så sätt är boken är ett medel för många flyktingar att förstå och utforska sig själva i exil . Hon beskriver även livet i exil och tar upp integrations processen. Det viktigaste i hennes böcker är att hennes bskrivningar är kontextuella. Hon utelämnar inte något. I boken De sönderrivna bilderna/tillbaka till Iran ( en pocket på 300 sidor)  beskriver hon historian, politiken, kulturen, på ett fantastiskt , konstnärligt sätt., vetenskapligt- analyserande ,Väcker många frågor hos läsaren.

+ www.azar.se - Biografi
Azar Mahloujian - pseudonym: Nahid - föddes 1949 i Iran. I sitt hemland var hon fil. lic. samt utbildad bibliotekarie. Hon kom till Sverige omkring 1982, med människosmugglare via Istanbul och Belgrad. Mahloujian bodde först två år i Lund. 1995 är hon bibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek. Dessutom har hon arbetat som frilansjournalist vid Sveriges Radios persiska redaktion och är auktoriserad tolk i persiska. Mahloujian arbetar också som översättare. Ibland skriver hon krönikor i Dagens Nyheter. Hon varnar för att "det mångkulturella samhället" tenderar att bli en mängd små isolerade öar.
Egna verk:

 • De sönderrivna bilderna / Nahid
 • Älskar du någon annan?
 • Tillbaka till Iran.
 • Vi lyser som guld : ett reportage om zoroastrier i exil.

Medverkat i:

 • Writing out of Exile (1999 : Rhodos), Two realities simultaneously : the symposium "Writing out of Exile" in Rhodes, October 7th to 19th 1999 / editor: Uwe Friesel.
 • Fattigdom : skönlitterära berättelser från den fjärde världen / red.: Gabriella Ahlström och Per Wirtén.
 • Möten med Sverige / redaktör: Eva Dahlström.
 • Kära brevvän
 • Bortom berg, bortom slätter, bortom hav.
 • Flykten valde oss: dikter om att fly från sitt land : en antologi / av Siv Widerberg och Viveka Heyman.
 • Nye nordiske landskaber : perspektiver for literaturen i det multikulturelle samfund / [redaktionel tilrettelaeggelse: Anne Lise Marstrand-Jørgensen].
 • Tack för lånet! : om boken, biblioteket och den svenska litteraturens villkor : Sveriges författarfond 50 år / redaktör: Ingemar Karlsson ; i samarbete med Lars Ekenborn ...

Översättare av:

 • Doulat-Abadi, Mahmud: Min lyckas gasell: Gozal : en legend för Siavash.
 • Shamlu, Ahmad: Allomfattande kärlek.

Shamlu, Ahmad Ahmad Shamloo: Om jag vore vatten : dikter / översättning av Azar Mahloujian, Carin Leche. - Skutskär : Stig Dagermansällskapet

Har även publicerat artiklar i:
DN 3/4 1996, DN 26/3 1997 , BLM : Bonniers litterära magasin. - 1997(66:3), s. 60-61
Hon har även haft flera Föredrag & Intervjuer på Sveriges radio

Theodor Kallifatides
författare, som skrivit massor av svenska romaner och noveller. Men "Ett nytt land utanför mitt fönster" är den mest fantastiska av dem alla. Han har berikat svenskt litteraturliv och förtjänar en plats i Svenska akademien. I väntan på detta tycker jag gott han kan få Blatte de Luxe-priset.
Radio/TV

 

Radio Ayeneh

jag ville nominera Radio Ayeneh , en jätte bra radiostation med massor av nyheter , sport, kultur och en skön programledare med kunskaper om allt . Han är ingenjör med som blatte så är marknaden väldigt svårt för en. Han har allt om händer i samhälle , med jätte fina intervjuer, tro mig skulle någon få veta hur bra han är så kommer sveriges radio ta honom till sig, ni kanske kan hjälpa till med det. Lyssna på hans program som sänds via 97,3 Mhz och via adressen www.radioayeneh.se  , han har min röst och massor med iranier över hela världen som lyssnar på honom dagligen.

+ jag ville nominera Radio Ayeneh , en jätte bra radiostation med massor av nyheter , sport, kultur. Jag Lyssnar på Radio Ayeneh dagligen.

+ Denna närradioprogram sänds varje vardag mellan kl. 6-11 på persiska.
Den handlar om allt som rör samhället. Programledaren är roligt, trevlig, kunnig och vet mycket om samhället och när han inte vet frågar han de sakkunniga på sina intervjuer.

+ för det är ett nyanserat program som har allt, nyheter, sport, kultur, musik och ett stort knippe blatte humör och allt detta står den mysige programledaren för. Killen har och då  menar jag verkligen har gåvan att klä i ord vad många blattar tänker tyst. Helt enkelt inte den tysta typen som bara sitter och tittar på med armarna i kors.

+ jag bor mitt i svensk samhälle och har ingen kontakt alls med iranier i stockholm.Radio Ayeneh är den enda och bästa sett som jag känner mig nära dom.Han kan sitt jobb helt enkel,jag önskar honom lycka till.

+ Radio Ayeneh is the best Iranian radio ever which is including divers information interesting picture,  news from all over the world, glad and joyful music. Farzad is one the most predominant broadcaster. Good Luck

+ Vill man höra en skön röst i den mörka kalla vinterdagen, vill man höra de mest akuella nyheterna, vill man debatera, informera eller bara vara en enkel lyssnare bör man lyssna på denna Radio, Tack för en fantastisk arbete, kämpa på och gör vår nästan trista vardag rolig.

splash tv

för att splash tv är ett mångkulturellt undomsprogram,men även äldre brukar titta på de programmet. splash tv visar även music videos från bollywood med Shahrukh khan och andra kända bollywood stjärnor. Tyvärr så är dem inte på tv rutan ,pga ekonomiska skäl men dem behöver vinna det här tävlingen för att komma tillbaks. Längtar efter splash tv.

+ Hej fan vad coolt att splash tv är nominerad var faktisk programledare för den programmet med min syster.

Journalistik
 

Nabila Abdul Fattah

För att hon har skrivit bra kolumner i Metro och för att hon är en bra fritidsledare också!

+ För att hon är en eldsjäl som jobbar med hjärtat oavsett vad det gäller.

+ Nabila är en eldsjäl! Hon brinner för dom svaga i samhället. Nabila är inte rädd att säga vad hon tycker hon gör det hon vill även om det skulle påverka hennes vardag negativt.

+ Nabila är stolt över sin bakgrund, jag brukar alltid läsa hennes kolumner dem är intressanta och man kan känna igen sig själv ofta i hennes artiklar. det är många som ser upp till henne hon är en positiv kraft för dem utsatta, hon vågar uttrycka sina åsikter offentligt vilket visar att hon är en stark och modig kvinna. Önska arr det fanns fler Nabilor i sverige.

> Nu, många motiverar med att hon är "best" men inte best på vad... kan ni vara lite mera specifika, kanske? BdL

Federico Rodriguez Moreno

För att han måste vara en av Sveriges vassaste journalister och nu gjort om Gringo till en av Sveriges bästa samhällskritiska tidningar.
Jag tycker att det alltid är imponerande och intressant att läsa hans texter- även i andra tidningar. Läs följande, det säger allt:
http://www.flamman.se/recension.php?id=5503
http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080617/GRINGO/193014764/1114/gringo
http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080304/GRINGO03/653582453/1117

+ Kollade in er sköna sajt idag. Federico Rodriguez Moreno är, lätt, den bäste journalisten av dem ni har på listan. Tillsammans med Nuri är han dessutom den enda journalisten på listan, de enda som jobbar hundra procent via journalistiken. Jag gillar Federico Rodriguez Morenos texter starkt. Ta bara den om Bert, om Malmös farligaste områden, om SÄPO:s kränkande jakt på muslimer, om skandinaviska organisationer som köper barn i sydamerika, etc. Det är starka texter, med nytt perspektiv och dessutom inspirerande. Och så gillar jag texter han skrivit i Offside- där Sveriges bästa reportageskribenter skriver

Nuri Kino
Han är den bästa och den som skriver om Sanningen och står för vad han skriver. Och kan bevisa det också. Nuri Kino är den bäste Journalisten.
Ülkü Holago
Sveriges just nu bästa journalist som skriver på SvD och andra ställen. Hon har ett brett perspektiv, väljer bra vinklar och teman och jobbar hårt mot rasismen och segregationen i samhället. GO ÜLKÜ!
Farnaz Sajadi
efter att ha skrivit bäst på Rodeo har hon nu sin blogg http://farnazsajadi.blogspot.com/ där hon blandar mode med politik, personligt med samhälle, stort och smått. Farnaz Sajadi skriver intelligent, roligt och bra.
Design
 
Martina Wickham
Designer: Med rötter i Finland, uppvuxen i ghettot och en äkta hälft från Västindien. Världens blandning, kan inte annat än bli bra. Hon har ett starkt engagemang i rastafari kulturen och det visas på lite olika sätt i hennes design. Hon är högaktuell med sina re-desgner av secondhand kläder, men har även en otrolig koll på färg och form när det gäller ny-design. Det har även skrivits om henne att hon är en McGyver i dreads och sneakers. Ge henne nål och tråd så kan vad som helst hända. Tänker även ekologist för sina produkter. Rör sig helst i blattekretsar, det är då hon trivs som fisken i vattnet. Vad kan vara mer intressant än att få ta del av världens alla hörn?
Dans
 
Cristina Caprioli

För att hon är en koreograf som ligger i framkant och gör sin grej med fulländning!

 
 

 

 
 
Nomineringar 2007
Samhället
 

Sara Mohammad - Grundare av ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Kolla deras hemsida. Outtröttlig kämpe för de mänskliga rättigheterna.  100% politisk inkorrekt. Se: http://www.pelafadime.se/

+ En liten tjej med ett stort hjärta. När hon talar lyssnar de stora. Det hon själv varit med om gör att hennes engagemang känns ännu mer äkta. Hennes arbete behövs och är viktigt, varje utsatt tjej (eller kille) som behöver hjälp skall ha rätt att få det. Sara (och föreningen) hjälper dem att få skydd och hjälp.

+ För sitt ihärdiga arbete mot hedersrelaterat våld och för att de krav hon för fram (senast på seminariet den 21 juni) är så välformulerade och så självklara.

+ Hon brinner för flickor och kvinnor som drabbas av hedersrelaterat våld. Hon räddade bl.a. en av unga tjejers liv.

+ Att lyfta upp hedersmords frågan och väcka debatt i samhället runt om problemet har haft stort betydelse för många tjejer med utländskbakgrund. Sara Mohammad har i de senaste året varit deras röst i Sverige. Att kräva en sekullär samhälle för alla oavsett deras hudfärg, nationalitet, religion, kön,.... är huvudsyfte med hennes kamp och organisationen.

 

Laura Sagalovsky - Hon arbetar för att invandrade barn och invandrarnas barn ska kunna göra sig en plats i det här samhället. Hon arbetar som pedagog vid Dalhagsskolan i Husby, ett av de mest invandrartäta områdena i Stockholms kommun. Dessutom  har Laura skrivit en bok tillsammans med Bisse Falk där hon berättar om sina erfarenheter vid skolan med att implementera en undervisningsmetod, efter en modell av Paulo Freire och Bifrostskolan i Danmark, anpassad till Husbys villkor. Boken heter "Den nya skolan".

+ Därför att jag anser att det arbete hon utfört varit till väldigt stor hjälp. Jag är själv av utländsk bakgrund och vet hur viktigt det är att vi ska kunna få samma möjligheter ute i samhället som "svenskar". Laura har med sin målmedvetenhet tagit oss ett steg närmre detta!

 

 

Eduardo Grutzky - För hans tydigare arbete i Fryshuset (hedersrelaterade brott mot kvinnor). Nu skapade han ALMAeuropa. Se http://www.almaeuropa.org/index.htm

 
Ahmet Benhur - Arbeta med att skapa ungdomsgrupper som oavsett etnicitet eller kön, utbildar sig i demokrati och Mänskliga Rättigheter. Grupperna hette Sharaf Hjältar (Heders Hjältar, bara killar) för att sen förvandlats till Shields (även för tjejer), efter det att han bytte anställning från Fryshuset till ALMAeuropa. Se: http://www.almaeuropa.org/shields.htm
 

Javad Arbabi - Lärare. Genom att tro på eleverna och uppmuntra till  självständigt tänkande lyckas han skapa en kreativ miljö där unga kan utvecklas. För Javad är det viktigaste inte om du stavar rätt, utan  att du förstår din omvärld.

 

Soheil Ravesh - IT-ansvarig på Dramatiska institutet. Han har alltid gott humör och ett enormt tålamod med alla data-analfabeter på skolan. En sol, vi kallar honom Solle.

 

Shirin Heidari - För hennes arbete inom Amnesty styrelsen och en av ledande forskare/föreläsare inom Hiv och Aids http://www2.amnesty.se/ap.nsf/0/CB4CECDCBAC094A5C125701400472EBB?opendocument

+ "Att regera är enkelt – att leda är svårt."

+ Det är lätt att ta sig på för stort allvar när man gör så mkt bra som Shirin, men det gör hon inte. Hon lyckas kombinera humanitärt arbete med mycket humor och oändlig energi!

 

Nätverket Ingen människa är illegal - bestående av privatpersoner, mest unga som offrar sin tid och öpnar sina liv och hjälper gömda flyktingar i Sverige genom att bekosta vård, bostäder, uppehälle och allt som behövs. För deras outtröttliga kamp och outsinliga engagemang. För att de håller fanan högt när sossarna  står på samma sida som sverigedemokraterna och förordar en ännu mer reglerad invandring. För att de förstår vad det betyder att lämna sitt land. För att de tror på att jorden är till för alla och medborgarskap är en idiotisk konstruktion för att skilja på rikt och fattigt folk. www.ingenillegal.org

+ ...för deras mod att kämpa vidare trots hot och stora personliga risktagande och för att de orkar kämpa vidare trots alla  tragedier och mänsklig misär som de möter varje dag som skulle kunna knäcka de flesta!

 

Azam Qarai och Elvira Tan Jankovish - Jag skulle även vilja passa på att nominera Linnamottagningen, dess projektledare Azam Qarai och medarbetare Elvira Tan Jankovish för deras arbete med utsatta flickor i Stockholm. Linnamottagningen driver en jourverksamhet riktad till invandrarflickor mellan 12 och 25 år. De arbetar med stödsamtal och följer utsatta flickor till polisen och socialtjänsten, med sin mångåriga kunskap  fungerar de som backup och skydd för flickorna och blir en länk mellan dem och samhället, till socialtjänsten som ibland saknar tillräcklig kunskap och erfarenhet. Vi vill nominera Azam och Elvira för den outtröttliga kraft och värme de sprider till alla de möter. För deras vägran att acceptera att förtryck och misshandel av kvinnor ursäktas med hänvisning till kulturella och religiösa skillnader.  
Sist, lite info om oss: Kvinnors Nätverk är en ideell organisation som arbetar med information, stöd och rådgivning till våldsutsatta kvinnor och flickor med utländsk bakgrund. Kvinnors Nätverk verkar för att kvinnors rättigheter ska gälla lika för alla oavsett etnisk bakgrund. Kvinnors Nätverk arbetar särskilt med flickor och unga kvinnor som kontrolleras genom våld och hot av föräldrar och andra närstående. En annan målgrupp utgörs av kvinnor som invandrat till Sverige på grund av äktenskap och som utsätts för våld inom dessa innan de fått permanent uppehållstillstånd. Som en del av det opinionsbildande arbetet sänder Kvinnors Nätverk närradioprogrammet Kvinnors Röst på persiska.

 

Amra Heco - för hennes mogna konstruktiva intelligenta arbete bottom up mot marginalisering segregation och stigmatisering och för mobilisering över alla gränser

 

Behrang Miri (Drömmarnas hus Malmö tidigare och Gatans...) - för hans obevekliga gatulojala positiva mobilisering och kulturbygge at the spot

 
Pablo Mantilla - för hans oegennyttiga och matnyttiga och oundgängliga fotarbete i Rinkeby och på Rinkeby Folkets Hus som har lett till att många kunnat få in en Knockout i livet och för livet
Journalistik
 

Josef El-Mahdi - journalist på SvD som bla gjorde den bästa rapporteringen från Paris-kravallerna. Hans artiklar är alltid nyanserade och han kämpar för förståelse och överbryggnad mellan motstridiga krafter. Sveriges bästa journalist.

 

Evin Rubar - Stjärnjournalist. Avslöjade förtryck inom muslimska skolor. Dokumentären ”Män är djur”. Dokumentären ”Det svenska sveket”

+ För hennes TV dokumentation genom att uppmärksamma VIKTIGA samhällsfrågor som barnens situation i muslimiska skolor. Hon vill ge en röst till dem som inte själva kan höja rösten. Hon fokuserar på sakfrågan. Därför tycker jag hon förtjänar priset.

 

Nuri Kino - Jag har kollat vad Nuri har gjort efter Blatte de Luxe förra året.  Bara det han åstadkommit under denna period är värt ett nytt pris. Jag nominerar honom igen.

+ Jag träffade Nuri Kino som är en stor förebild för några dagar sedan. Vi pratade om allt möjligt, till exempel att han ska till USA för att vittna om vad kriget i Irak egentligen är. Hursomhelst så sa jag att jag vill nominera honom för Blatte de Luxe men han skrattade och sa att han inte tror att man kan få det två år i rad. Varför inte? Det beror väl på om man är rätt Blatte de Luxe eller inte? Jag har skrivit ihop några av orsakerna till att han är den ende riktiges journalistblattedeluxe! Hoppas han vinner, min dröm är att bli som han när jag är färdig journalist. Läs orsaker här

 

Veronika Mitrevska - Skön programledare på Metropol som har satt Makedonien på världskartan genom sitt eviga rapporterande om snackisar i hemlandet. Presenterar musik från hela världen och kan lika mycket om hockey som hon kan om de senaste skotrenderna på kontinenten.

 
Terri Herrera Eriksson -krönikör i Aftonbladet - För att hon på ett underhållande, rappt och sanningsenligt sätt tar död på myterna om mammacaffelatteluncher, delat hushållsarbete och lyckliga familjesemestrar genom sina bitska och dråpliga krönikor i Aftonbladet.
 

Rádioprogrammet CORAZON (går i kanalen SR ATLAS) - ett program med mycket hjärta där det frossas i kitchig latinomusik och där musikfantaster kan höra allt från Julio Iglesias till Shakira till spanska charterhits från 70-talet. Allt varvat med halvviktiga latinonyheter och bitska musikaliska analyser av programledarna Terri Herrera Eriksson och Annika Whittembury.

Politik
 

Nyamko Sabuni - Minister. Invandrare. Tuff. Vacker. Hatad. Tolererar inte förtryck i religionens namn. Oavsett vad man tycker en stark förebild för många.

+ (minus? BdL) Jag vill att Nyamko Sabuni skall nomineras till Blatte som sålt sig till Svenneland de Flux, då denna varelse gav polisen i Malmö order om att jag skulle slängas ut ur FOLKETS HUS i Malmö (Rosengård) i våras, pga. att jag, i mitt tal som applåderades av närvarande, nämnde Nuri Kinos arbete kring svenska polisens illegala infiltratörsverksamhet.

 

Yvonne Ruwaida - står stadigt med båda fötterna på jorden och överger aldrig det hon tror på.

 

Jerzy Sarnecki - Professor i krimonologi. POLITISKT INKORREKT! Jercy Sarnecki har alltid varit frispråkig och aldrig ångrat sig, trots att priset ibland varit högt. I juni delade den sextiorsjubilerande professorn för andra året i rad ut sitt pris i kriminologi. Hans eget citat ur texten "- De mest A-typiska brotten slås upp, människor blir desinformerade. Medias hunger efter blod och sensation är en orsak. Att de inte kan skilja på den faktiska brottsligheten och vad som anmäls till polis en annan, samt att de gärna köper enkla lösningar som lanseras från politikerhåll." "- Det är roligt att leva och jobbigt att det ska ta slut." (citat ur SvD)

Litteratur

 

 
Mustafa Can - En av Sveriges bästa författare. Han har ett språk som får en att njuta, han har anammat vårt svenska språk ( som emellanåt kan vara knepigt även för svenskar) Mustafa skriver med en värme och empati som inte är av denna värld. Han har föräldrar som är från en helt annan kultur än honom och han verkar ändå ha lyckats behålla respekt och kärlek till sina föräldrar.
 

Theodor Kallifatides - författare, som skrivit massor av svenska  romaner och noveller. Men "Ett nytt land utanför mitt fönster" är den mest fantastiska av dem alla. Han har berikat svenskt litteraturliv och förtjänar en plats i Svenska akademien. I väntan på detta tycker jag gott han kan få Blatte de Luxe-priset.

 
Tanja Suhinina - Tanja är skribent, och numera också psykologstudent, som under flera års tid skrivit på internet i ett flertal bloggar. Hennes debutbok Phonephucker, som ges ut på Hydra Förlag i början av september, är en samling berättelser från Tanjas tid som telefonsexförsäljare och innehåller reflektioner över sexualitet och synen på den i dagens samhälle. Phonephucker bygger på hennes populära blogg med samma namn och min gissning är att den kommer skapa debatt när den kommer ut i höst.  Tanja föddes i Leningrad, i dåvarande Sovjetunionen, 1984 och kom till Sverige som elvaåring. Min motivering är att Tanja är första generationens invandrare från en invandrargrupp som inte har fått särskilt mycket utrymme i media, men som har sina egna specifika erfarenheter och problem. Ett av dessa problem är att man på grund av sitt utseende inte får samma "blattestämpel" som andra invandrargrupper, någonting som förstås är både på gott och ont. Detta kan skapa förvirring, för speciellt unga människor, när det gäller språk och identitet. Tanja som ju flyttade till Sverige precis i samband med den känsliga tonårsperioden, reflekterar ofta över sina erfarenheter om detta i sina texter. Dessutom är hennes texter banbrytande när det gäller ämnet unga invandrarkvinnor och sexualitet, ett ämne som har diskuterats förut, men aldrig i så här explicita ordalag.
Här kan ni läsa texter av och om Tanja:
Phonephucker:
 

Marjaneh Bakhtiari - För boken Kalla det vad fan du vill. En skitbra ung författare som ger en nyanserad och humoristiskt avväpnande bild av det samhälle vi lever och verkar i. Bilderna som framställs i boken är träffande och varma, och ger en viktig mänsklig nyans till den alltför vanliga stereotypa bilden av "den förtryckta tjejen i slöjan".

+ …som på ett så grymt och roligt sätt skriver om hur frustrerande det är att vara blatte idag och ställas inför olika fördomar i sin bok "Kalla det vad fan du vill".
Hon krossar och dissekerar stereotyper som ingen annan! Äntligen nån som skriver för oss, istället för om oss!

+ Vilken kul grej ni håller på med. Ni bara MÅSTE ge priset till Marjaneh Bakhtiari. Alltså, det finns ingen som är lika grym som Marjaneh. Hon skriver om sånt som man själv har tänkt på och varit med om, men som man själv aldrig hade kunnat beskriva själv. Hon har en in your face ton i boken som jag bara ÄLSKAR. Jag vet ingen annan som skriver som hon om tjejer och om invandrare. Hon är helt enkelt en skitcool förebild för alla blattar som är trötta på fördomar och fack!

 

Alejandro Leiva Wenger - han har skrivit en fantastisk bok som heter till vår ära och även gjort en film som heter elixir. båda är riktigt bra och tankeväckande!

Entreprenörer

 

 

Ayescha - För att hon har tusen bollar i luften och skapar nya saker hela tiden. Hon är en tromb av energi som sprider sig och smittar! Dessutom sjunger hon superbra!

+ i kategorin Entreprenörer eller Musik för att det bara finns en sån först och sen fler därefter och ännu fler sen

 

Blatte United - ett gäng sköna killar som gör sin grej med framgång och bär den svenska blatteflaggan med både humor och allvar i en stor stad utanför Sverige.  De är ett gäng med  blattebakgrund som flyttade till New York och håller ihop. De är frangångsrika i sina olika yrken (vilket de inte var i Sverige) och har ett vinnande fotbollslag - Håll flaggan högt! Och fortsätt att vinna!

Musik
 

Timbuktu som tidigare nominerats år 2006 med motiveringen - han är oslagbar -  han är bäst därför att han är "rakt på sak" både inom musik och text - inga krumbukter, han säger som det är och gör det med superskön musikstil. När han kompas av Damn! är det en helhetsupplevelse- roligt, argt och sköngungande - han måste vinna och dessutom vill vi se och höra honom på galan!

 

Ayescha - Hon är grym! - Lysna bara på All Over . Hon blandar all sorts music och hon har nåt att säja. Hon är het på scen också!

+ i kategorin Entreprenörer eller Musik för att det bara finns en sån först och sen fler därefter och ännu fler sen

 
Bebo Valdés - En världsartist som har bott i Sverige i massa år och först på sista tiden har uppmärksammas. Han är en fantastisk pianist, musiker och kompositör.
 

Andreas Christakis - musiker i göteborgsbaserade bandet Boat Club. Som genom moussaka och bouzoki-oset lyckats föryngra Sveriges pop-electo-sound. Plus att han är snygg och världens finaste ensamstående pappa.

 
Navid Modiri och Gudarna är ett Göteborgsband som hittills har gett ut två skivor, de skriver underbara texter och musiken är fantastisk.
 

Svenskarna - Ni har glömt bandet Svenskarna, utan det blir det ingen Blatte gala. Medlem i Svenskarna: Roberto Gonzalez, Fikret Cesmeli, Vladimir Dikanski, Rafael Sida och Richard Sseruwagi.

+ de är skit bra! Vi vill se och lyssna på de i blattegalan!!!

 

Asha Ali - Jag måste bara säga, gud vilken vacker röst hon har!

+ Lyssna på hennes skiva! Helt suverän helt enkel fantastisk musik och texter. Briljant! Och hon är så vacker!!!

 

Rádioprogrammet CORAZON (går i kanalen SR ATLAS) - ett program med mycket hjärta där det frossas i kitchig latinomusik och där musikfantaster kan höra allt från Julio Iglesias till Shakira till spanska charterhits från 70-talet. Allt varvat med halvviktiga latinonyheter och bitska musikaliska analyser av programledarna Terri Herrera Eriksson och Annika Whittembury.

 

Martin Bentancourt - för att Martin är musik med huvet på skaft som nitar dit ormäggen med träffsäkerhet och mjuk humor

Film / Teater

 

 

Ali-Reza Modjallal - skådespelare. En stjärna från Iran, teaterchef, regissör och skådespelare som har en helt egen essens på scenen. Hans äkthet och närvaro gör honom till en av de mest intressanta skådespelarna i Sverige. Hans fantastiska tolkning av Danjel i Utvandrarna sitter fortfarande kvar som en skärva i hjärtat.

+ En underbar människa och en fantastisk skådespelare, som alltid ställer upp. Stor passion för teater och kultur. Trots hans gedigna erfarenheter inom kultur och teater i Iran, har han ödmjukt tagit både små och stora roller sedan han har kommit till Sverige; för honom är det viktigaste att göra det han brinner för.

 

Shebly Niavarani - skådespelare på Stockholms stadsteater. För han är en fantastisk skådespelare, som kan allt från fars, komedi till gravallvar och känsla. Han är alltid en njutning att se på, djup och stark.

 

Nisti Sterk - för hennes mod och egensinnighet. För hennes enmansföreställningar Zeynos värld och revyn. En stark stjärna på teaterhimlen.

 

Katja Sliwinski - teaterproducent. För hennes hjärta, engagemang och fantastiska producentskap. För att hon orkar åka hela vägen från sitt hem i Gottsunda till Riksteatern i Hallunda för att utföra stordåd i mänsklighetens tjänst.

 

Bahar Pars - skådespelare. För hennes rolltolkning i filmen När mörkret faller. Hon borde ha fått en guldbagge!

 

Mikael Wranell - för sitt idoga arbete med Open Jam som förnyar och föryngrar svensk scenkonst från norr till söder.

 

Josef Fares - regissören, Jalla Jalla, Zozo

 

Shebly Niavarani - bara en sak vill jag nämna Sheblys strålande, humoristiska spel i Invasion glömmer jag aldrig!

 
Manuel Cubas - hans teaterpjäs Svennebygränd knäckte alla med sin slickade blattesvenska.
 

Alejandro Leiva Wenger - han har skrivit en fantastisk bok som heter till vår ära och även gjort en film som heter elixir. båda är riktigt bra och tankeväckande!

Konst

 

 

Carlos Capelán - Han är en mästare. Trots att han har bott i Lund sedan 30 år är han nästan okänd i Sverige för att konstmaffian vill inte släppa in honom, han ställer ut i hela världen är representerad överallt men Moderna har inte en enda av hans verk i samlingen!

 

Juan Pedro Fabra - För att han gjorde kommet karriär av en slump men han är värd det + han är en stolt tvåbarnsfar.

+ Priset hoppas att kunna leverera det vidare  till Juan P. För att har följt honom nära sedan han gick på skolan. För att förnekar sig aldrig. För han är på riktigt.  För att han behövs.

 

Lou-Lou Cherinet - för att hon kräver respekt för sitt fina arbete som konstnär och inte som en exotisk varelse i den svenska myllan, hon får alltför ofta orättvisst får ta rollen som "invandrartjejen" - typ blattekonstnären. Hon gör mycket bra saker, bla annat med Selam och GoodTV men framförallt, se hennes konstfilmer som turnerar i världen - hon är värd alla priser hon kan få, därför att hon är en varm varelse framförallt!

 

Goran Bocani - för en avspänd självreflekterande distanserad och engagerad här och nu närvarande konst

Kungligheter

 

 

Drottning Silvia - Det är lätt att spela republikan och håna henne men man bortser det faktum att hon gör faktiskt mycket för att hjälpa barn och stödjer ekonomiskt många bra projekt.

+ för att hon gör väldigt mycket för att rädda barn utan att synas eller vara i centrum

+ för att hon är ett att de mest framgångsrik blatte i Sverige, hon blev ju Drottning over alla svennar och blattar!

+ Det drottning Silvia gjort och gör för sexuellt utnyttjade barn och för att motarbeta barnprostitution är ovärderligt. Att en drottning tar sig an det mest tabubelagda och mest fruktansvärda brott är inget annat än heroiskt. När drottning Silvia med sin tyska och brasilianska bakgrund blev Sveriges first lady ändrade hon landet för alltid. Hon är en av de bästa ambassadörer vårt land har och som har givit landet ett ansikte att vara stolt över världen över. Det sägs att många celibriteter och kungligheter gör saker för att förändra världen till det bättre, men när man går närmare så har de flesta bara gjort det på papper, vår drottning däremot har gjort mycket konkret som vi kan peka på, lyfta fram och därför säga "Hon är en värdig Blatte de Luxe".

Kåseri

 

 

Ana Martinés - för att hon är så gullig och tänker som människor som vi, människor med större storlek, hon skrev so fint om Sud Amerikas största konstnär (kommer inte ihåg hans namn han som avbildar nakna generösa kvinnor) . Hon är en av oss och hon gillar svenska köttbullar. (Botero hetter konstnären. BdL)

 

Ricki Neuman - Det är så tröttsamt med journalister som bara gnäller! Ricki är mjuk och skriver fint och utan aggressivitet om det som händer i vår stad. Han är värd ert pris. 

 
 
 
Nomineringar 2006
Musik
 Pristagare!

The Latin Kings - Salla, Chepe, Dogge, man behöver inte säga mera, de har inspirerat massor + de är hip-hop de lever hip-hop och de andas hip-hop helt enkel "los reyes del hip-hop" i Sverige

 

Laleh - för hennes musikaliska mod + för hennes melodiska poesi

 
Dror Feiler - för hans ohörbara oljud som skakar alla till liv

 

Patricio Sobrado - har arbetat hårt för att ta sig fram med sitt band (Calle Real). För mig och för flera som har invandrarbakgrund är Patricio en inspirationskälla

 
Bebo Valdés - för att efter alla dessa år i Sverige folk upptäckte honom för de senaste Grammys han har vunnit, han har en livslånga karréer
 
Martin Bentancourt - för han gjore den bästa låten i år med "Första generationens svenne". Jag tycker att det är en underbar låt med väldigt bra och vettig text, som får en att verkligen tänka... Jag tror att han är en bra förebild för andra unga killar och tjejer i vårat samhälle idag.
 
Hakan Vreskala - darbouka- och davoultrummis och enda blatte i blattiga svennebalkanbandet Süperstar Orkestar
 
Blossom Tainton - den sjungande popstjärnan med stark utstrålning som har utvecklat Fitnessyoga, vad ska man säga JA man får ny starkare kraft helt enkelt.
 
Irländaren - som sjunger på och spelar gitarr på Drottninggatan. Fan vad han är bra!
 

Timbuktu - Som musiker är oslagbar

 
Mendez - för hans nytänkande inom disco/pop/schlager och latino musiken.
 
Pennybridge Kingz - Man tror nästan inte att dom är från Sverige för d spelar så skön och klockren ganster-rap med tunga klubb-beats.

Film / Teater

 

 

Fares Fares - blatteskådis på svenne Dramaten

 

Josef Fares - regissören, Jalla Jalla, Zozo + för hans grymma filmidéer

 

Tarek Saleh och Eric Gandini - Guantánamo filmen mm.

 

Manuel Cubas - hans teaterpjäs Svennebygränd knäckte alla med sin slickade blattesvenska.

Pristagare!
Farnaz Arbabi - hon är helt enkelt grym och efter att ha sett Invasion! fattar man att hon kommer bli Sveriges bästa regissör + För att hon gör teatern så stor. I höst kommer hon med Vilhem Mobergs "Utvandrarna" på Riks.
 
Shima Niavarani - ordkonstnär, estradör och regissör - för hon vill vända på världen. I höst kommer hon med "reclaim the klassrum".
 
Shebly Nivarani - skådespelare - För att han är "Lance" i Farnaz Arbabis Invasion.
 
Nisti Sterk - skådespelerska - för hon kan spela en kurdisk tant and that's it.
 
Thorsten Flinck - fetaste blatten av alla!!!! (Hans pappa är marockan)
 
Michael Marcimain - regissör bla Lasermannen-tvserie
 
Angereds Teater - för att de gör teater för Angeredsborna och inte för innerstadskultureliten
 
Stadsteatern i Skärholmen - som bryter centraliseringen och flyttar till röda linjen, softaste linjen

Litteratur

 

 

Jonas Hassen Khemiri - Ett öga rött, det räcker väl + för att han gör sin grej

 
Theodor Kallifatides - publicerat massor sedan 1969

Pristagare!

Alexandra Pascalidou - Boken om att växa upp i förorten

 
Anna Cocorilo - (kom hit från sarajevo för tio år sedan) på kulturrådet som ansvarar för hur litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och som med emfas och framgång driver frågan om barns rätt till litteratur i hela världen.
 
Larry Lempert - ordförande i Alma-juryn och chef för internationella bibklioteket som har gjort oväderliga insatser för barns rätt till litteratur.
 
Ana Valdés - Författare, aktivist, kopplerska, nätverkare, outtröttlig kulturkopplerska och aktivist och virvelvind energicentrum av oslagbart mått som alltid slagits för de underkuvade och alltid mot makten!
 
Jörgen Gassilewski - för hans viktiga roman Göteborgshändelserna.
 
Marjaneh Bakhtiari - för att hon skildrar det nya sverige så bra och med humor i "Kalla det vad fan du vill".
 
Johannes Anyuru - för hans grymma poesi om förorten.
 
Sara Villius - för hennes coola bok Battle (hennes pappa är från Indien tror jag).
 
Daniel Boyacioglu - för hans dikter som använder miljonsvenska/rinkebysvenska och för hans energi på scen.
 
Peter Birro - han har skrivit underbara manus till tillexempel Det nya landet!
 
Ernst Brunner - han har skrivit många bra böcker, senast om Karl XII. (Hans pappa är ju invandrare).
 
Roque Falcón - för hans feta bok "Jonny blir kriminell" som handlar om situationen i skolan och förorten.
 
Alexandra Coelho Ahndoril - för hennes fina blattespråk i romanen "Stjärneborg".

Konst

 

 

Lou-Lou Cherinet - för att

Pristagare!

Celia Prado - medskapare till Tensta Konsthall och skapare av VOX på Historiska Museet

 

Gustavo Aguerre - Han jobbar hårt och seriöst med sina idéer,som han och Ingrid på nåt konstigt vis lyckas genomföra trots alla dåliga odds + för FA+, men det kanske inte är passande just här och nu

 
Joanna Rytel - radikal, egen konstnär som inte följer någons regler
 
Amit Sen - multikonstnär från skåne

Journalistik

 

 

Alexandra Pascalidou - många bra artiklar och debatter

 

Mustafa Can - han som skrev om "elitlistan" + för att han är en spännande och kännande skribent och kulturpersonlighet.

 

Nabila Abdul Fattah - för hennes kaxiga kolumner i Metro

 

Nur Tutal - Lika kaxig hon med i Gringo + Vill så gärna öppna det svenska folkets ögon och hon gör det med talang

 

Zanyar Adami - Gringos medskapare

 
Nima Daryamadj - för hans tunga krönikor i stockholm city
Pristagare!
Nuri Kino - för att han fyller alla kategorier av människor som gjort något för att förbättra livet för blattar. Han är en förebild! Han är en kämpe! Han har avslöjat mycket skit om rasism, nazism och integrationsbluffar. Han har också i sina artiklar om polis- och rättsväsende avslöjat hur illa behandlade invandrare blir och att många sitter oskyldigt eller oriktigt dömda. Han har också, ensam, i flera år undersökt och avslöjat tolkbranschen som försämras för varje år. (Mm, mm, mm) - Kolla hans blog: http://www.nuri.nu/
 

Liljana Dufgran - journalist och fd ordförande i svenska Pen för hennes outtröttliga förmåga att ifrågasätta och inspirera.

 

Negar Josephi - radioreporter som gör fett med bra inslag i P1:s Kulturnytt

 
Dilsa Demirbag – en ny röst i journalistiken
 
Lawen Mohtadi - för att hon fet kritisk och gör fett bra inslag på SR.
 
Per Ahlmark - för att är.....soft
 
Arash Mokhtari - för han lyfter Quick Respons
 
Gellert Tamas - För att han berättar om Sverige för oss
 
Naila Salim - fet bra på SR
 
Mikael Olsson - för han producerar "Konflikt" som är värd att gå upp för 09.00 på lördagar.
 
Jackie Jakubowski - Chefredaktör för Judisk Krönika och författare - För hans sommarprat och hans feta tidning.
 
Josef El-Mahdi - journalist på SvD som bla skrev bästa artiklarna
från Paris-kravallerna

Politik

 

 

Juan Fonseca - för hans arbete mot diskriminering

Pristagare!

Dror Feiler - för hans arbete med Palestina / Israel frågan

 
Yvonne Rwaida - för sin frispråkighet och mod i Palestina fråga och för att hon trots etiketterna man sätter på "invandrarkvinnor från Mellan Östern" har kombinerat att vara kvinna, invandrare och politiker utan att för den delen bli Cocosnöt eller klorininvandrare. Hon är förebild för både invandrar- och svenska kvinnor.
 

Le Parti Perdant (Den Förlorande Partiet - BdL ) - Sammansvärning av fyra latino-blattar som har bestämd sig för att aldrig vinna valet. Partiet är så okänd att den är nästan hemligt, samtidigt som per automatik alla förlorare ingår i partiet vilken gör det till det största partiet i Sverige och i världen. Motton: Till nederlagen alltid!. Förutom att träffas och skriva dålig poesi har de inte gjort någonting här i livet. De ska inte få någon pris, det vore en motsägelse. (Är detta då en motnominering eller en icke-nominering? BdL)

 
Avni Dervishi - för att han har alltid kämpat och kämpar för att människor ska behandlas lika. Avni fick förslaget att byta sitt namn till ett mer svenskt liknande, men han gjorde inte det. Han kämpade mot diskrimineringen. Avni blev hotad av olika rasist/nazist grupperingar mm. Men han ger sig inte. Han är helt enkelt en ärlig och rakryggad medmänniska som flydde till Sverige för att rädda sitt liv, utbildade sig här, fick en magisterexamen, men motarbetades av myndighetsfrämlingsfientlighet
 
Laila freivalds - som kom hit från lettland när hon var 8 år och som i motsats till vad som framgår i media har uträttat mer för de mänskliga fri och rättigheterna än de flesta
 
Ibrahim Baylan - som visat att han som skolminister vågar ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter. Och dessutom satsat på att eleverna ska få tillgång till dans i skolan.  
 

Tasso Staffilidis - riksdagsledamot v, som i riksdagen verkat för konst och kultur och som är en av dom som tålmodigt och ihärdigt har arbetet för att stärka de homosexuellas rättigheter och som i hög grad kan tillskrivas äran för de landvinningar som gjorts härvidlag.

Pristagare!
Ana Valdés - för att hon är en outtröttlig och envis humanist som drivs av idén om alla människors lika värde och rättigheter.
 
Devrim Mavi - för hon är fet bra FI medlem
 
Ali Esbati - originalblatte inom politiken
 
America Vera-Zavala - aktiv i vänstern och brinner för vad hon gör i böcker m.m!! + står för positiva visioner om deltagande demokrati, med fötterna bland gräsrötterna, världens bästa debattör

Samhället

 

 

Imran Ahmad - för hans arbete med killar ifrån Botkyrka, fd Fryshuset

 

Diabaté Dialy Mory, ”Dallas” - som i åratal har hjälp och tränat blatteungdomar i boxning i Malmö

 

Homan Hamzeh - juristen som bevisade rasismen på krogarna!! GRYMT!

Pristagare!

Nabila Al Fakir – en underbar lärare och skribent som driver barns rättigheter att utvecklas till självständiga människor.

 
Lamin Sy - för att han bott i Sverige i över 40 år och stått ut med det mesta som man gör när man är svart.
 
Meaza Arega - hon gjorde svenskarna upprörda (1995) då hon visade på rasismen i Sverige, jag är så glad när jag ser en ung, svart trebarns mamma som är läkare i Sverige!
 
Elisabeth Fritz - advokat som sedan 15 år specialiserat sig på "heders"- brott.
Pristagare!
Asli Egag - snygg, mamma till tre busiga barn. Hon är en originalmedlem av Botkyrka Spice Girls! (sant!) nu har hon lyckats trots alla nejsägare att skriva ett manus och håller på att få spela in första filmen!
Pristagare!
Eduardo Grutzky - för att han gör ett djävla bra jobb... fokuserat på var tjejerna tar vägen och inte varifrån de kommer, han poängterar (för att citera Elektras bröder) att man har fötter, inte rötter - hedersrelaterade brott mot kvinnor, Fryshuset
 
Mustafa Mustafa - en av Lugna Gatans ledare

 

Ana Martínez - för att hon representerar de invandrare som försöker att integrera sig i samhället som "lika" med svenskar, men ändå fortsätter att banka pannan mot väggen

 
Arhe Hamednaca - första ledaren av gruppen Sharaf Hjältar, ungdomar av arabiskt ursprung som kämpar mot hedersförtryck. Jobbar på Fryshuset sedan 2003
 
Javier Baez - för att han förgyller världen och överbryggar klyftor med sin blattemusik och för att han står upp för ”sina” fritids-ungar (blattar och icke-blattar utan skillnad) och fritidskollegor i Skarpnäck, Bagis & Björkhagen
 
Gabriel Martinez - som arbetar hårt för att Sveriges befolkning ska få njuta av kultur från världens södra hörn
 

Medlemmarna i Föreningen El Quijote - som fortsätter att stå upp mot väderkvarnar och istället flyger med vinden (nuvarande ordförande: Manuel Medina)

 
Nyamko Sabuni - för att hon kämpar för att de hedersrelaterade våldet skall upphöra och att könsstympningens konsekvenser skall uppmärksammas och få ett stopp.
 
ABC - Angereds boxing club, tar hand om kidsen i Angered
 
Mohamed Elabed - för hans projekt Mångfald och Inflytande, www.omoi.se 'Nätverket Ingen Människa är Illegal, som hjälper flyktingar i
Sverige, www.ingenillegal.org

Entreprenörer

 

 

Ayescha - för hennes skivbolag, och för att hon är medskapare av blatteförmedlingen, rappandet, mm

 

Lili Assefa - för hennes jobb i musikbranschen

 

Amelia Adamo - för hennes tidningar

 

Gubben som äger och serverar på City Lejon syltan på Olofsgatan mitt i city, han är alltid så schysst!

 

Robert Weil - Han har utan ett öre i startkapital skaffat sig rikedomar så att han kan finansiera konst som inte lever på marknadens villkor. Från Batsheva Israel till judiska teatern i stockholm

 

Han - som har kiosken Duvan på Olof Palmesgata / Drottninggatan för att han är så trevlig och låter mig och mina barn handla på krita. (men inte cigarretter till barnen)

 
Santos Dillon - Kocken och sjömannen från Tobago för att han sprider glädje + Finns ingen finare kille som bjuder mer på sig själv mer än Santos Dillon...han vill alla gott och sprider glädje till våra liv! " He's No. 1 'pon d Bad Boy Chart!" We love you!
 

Duane på restaurangen Sjögräs som kommer från Tobago och som har introducerat rom i Sverige.

 
Den brasilianska kvinnan - som städar svart på israeliska ambassaden, alla blattar som arbetar svart, sliter ut sig utan att ha några som helst rättigheter och skydd

Kungligheter

 

 

Silvia - för att hon är brasse och skulle kastas ut om Fp språktestade henne

 

Viktoria - andragenerations blatte jagad av media som bara får umgås med dumma svennar, hon skulle må bra av att träffa riktiga blattar som hon själv

Pristagare!
Kung Sam av Kungsan - för allt tålamod med alla blattar i Kungsan under alla dessa år
 
Paolo Roberto - I klassen kungligheter för att han är bäst, nu.

 

Tillbaka